Kosovo schválilo dohodu o vytýčení hranice s Čiernou Horou

Zákonodarcovia v Kosove schválili v stredu dohodu o vytýčení hranice s Čiernou Horou aj napriek tomu, že opozícia použila v rokovacej sále opakovane slzotvorný plyn, aby hlasovanie odvrátila. Dvaja kosovskí poslanci pri tom utrpeli zranenia, informovala tlačová agentúra AP.

21.03.2018 18:08 , aktualizované: 20:26
Srbsko, Kosovo, Čierna Hora, hranica, opozícia,... Foto:
Kosovskí poslanci odchádzajú po tom, čo opoziční poslanci hodili kanistre so slzotvorným plynom počas zasadnutia parlamentu 21. marca 2018 v Prištine.
debata (11)

Stodvadsaťčlenný parlament hlasoval v pomere 80 k 11 za dohodu, na ktorej ratifikáciu boli potrebné najmenej dve tretiny hlasov, čiže 80.

Dohoda o stanovení hranice je pre občanov Kosova hlavnou podmienkou liberalizácie vízového režimu zo strany Európskej únie. Bez tejto dohody by občania Kosova nemohli voľne cestovať v bezvízovej zóne EÚ, známej ako schengenský priestor (Schengen).

Opozičná strana Sebaurčenie (Vetëvendosje) zastáva odmietavý postoj voči ratifikácii dohody s Čiernou Horou, podpísanej v auguste 2015. Predsta­vitelia strany tvrdia, že Čierna Hora na základe dohody dostane vyše 8200 hektárov pôdy, ktoré v súčasnosti vlastnia občania Kosova. Domáci zástancovia dohody, vrátane predchádzajúcej vlády, a medzinárodní experti to popierajú.

Hlasovaniu predchádzal útok so slzným plynom

Opozičná strana opakovane použila v kosovskom parlamente slzotvorný plyn, aby zabránila hlasovaniu o dohode. Urobila to aj v stredu, keď sa malo začať hlasovanie, a všetci zákonodarcovia museli rokovaciu sálu opustiť. Po vyvetraní sály sa celá situácia znovu opakovala. Celkovo poslanci v stredu vypustili slzotvorný plyn štyrikrát. Siedmich zákonodarcov zatkli a ďalších šiestich vypovedali z priestorov parlamentu, uviedla tlačová agentúra APA.

Ide už o tradičnú taktiku radikálneho kosovského opozičného Hnutia sebaurčenia. Jeho poslanci v stredu pustili slzný plyn do parlamentnej sály až trikrát. Prvýkrát vtedy, keď sa ešte len schyľovalo k hlasovaniu a poslanci sa ešte len začínali schádzať. Po následnej evakuácii a opätovnom začiatku schôdze opozícia pustila v sále slzný plyn opäť.

„Dnes sa trauma z vytýčenia hraníc s Čiernou Horou skončí. Hlasovať sa bude dnes,“ vyhlásil neoblomne predseda parlamentu Kadri Veseli a zvolal hlasovanie aj tretíkrát – opozícia však slzným plynom zaútočila opäť.

Dvaja poslanci vládnej koalície boli po zásahu slzným plynom zranení, polícia nakoniec poslancov z Hnutia sebaurčenia vyviedla zo sály.

Čierna Hora, ktorá už dohodu schválila, uznáva nezávislosť Kosova od Srbska, jednostranne vyhlásenú v roku 2008. Belehrad nezávislosť Kosova stále odmieta a pokladá ho za srbskú provinciu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #hranice #dohoda #opozícia #Čierna Hora #Kosovo #slzný plyn