Vyjednávači Kongresu sa dohodli na financovaní vlády USA do septembra

Vyjednávači demokratov a republikánov sa v stredu v americkom Kongrese dohodli na rozpočte pre financovanie americkej vlády až do konca tohto fiškálneho roka, teda do konca septembra. Ako už niekoľkokrát predtým dosiahli dohodu na poslednú chvíľu, do piatkovej polnoci musia poslanci dohodu schváliť. V opačnom prípade by sa vláda ocitla bez prostriedkov.

22.03.2018 06:29
Kongres USA, sídlo, Washington, Foto: ,
Na snímke sídlo Kongresu USA vo Washingtone.
debata (3)

Balík 1,3 bilióna dolárov podľa agentúry AP pokrýva zvýšenie zbrojných výdavkov aj financovanie národných rozvojových a infraštruktúrnych programov. Na stavbu múru na hraniciach s Mexikom a na posilnenie ochrany hraníc dostane prezident Donald Trump 1,57 miliardy dolárov, čo je menej, než žiadal. Zlepší sa starostlivosť o vojnových veteránov a zvýšia sa výdavky na boj s drogovou epidémiou.

Sporným bodom bol objem financií pre zvýšenie bezpečnosti na školách a na posilnenie kontrol pri predaji zbraní. Podľa agentúry AP poslanci „predbežne“ prostriedky schválili a dohodli sa na financovaní výskumu problematiky násilných trestných činov.

Žiadne rozhodnutie naopak nepadlo v otázke imigrantov bez dokladov, ktorí sa v USA ocitli ako deti. Program na ich ochranu sa Trump rozhodol zrušiť, súdy však jeho rozhodnutie zatiaľ blokujú.

Všeobecne sa očakáva, že Kongresom kompromisný návrh hladko prejde. Návrh pochválil aj Biely dom s tým, že rozpočet reflektuje mnohé body Trumpovho prezidentského programu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #rozpočet USA