ABC: Aférou Cambridge Analytica sa zaoberá aj vyšetrovateľ FBI Mueller

Škandál okolo kontroverznej britskej analytickej firmy Cambridge Analytica rozpletajú nielen americkí a európski vyšetrovatelia, ale stal sa aj predmetom záujmu Roberta Muellera, špeciálneho vyšetrovateľa FBI. Ten pátra po ruskom zasahovaní do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Informovala televízia ABC.

22.03.2018 07:45
Donald Trump, USA, prezident Foto:
Prezident Donald Trump.
debata (6)

Mueller sa podľa televízie v posledných týždňoch snaží zistiť, aké boli vzťahy medzi britskou spoločnosťou a republikánskym Národným výborom, najvyšším administratívnym orgánom Trumpovej strany. Muellerov tím už vraj v tejto súvislosti vypočul niekoľko počítačových expertov Trumpovho volebného tímu.

Kontakt s pracovníkmi spoločnosti Cambridge Analytica nadviazal v júni 2016 pracovník Trumpovho štábu Brad Parscale, ktorého firme londýnska spoločnosť ponúkla svoje služby, uviedla ABC. Traja zamestnanci spoločnosti Cambridge Analytica sa potom presunuli do texaského San Antonia, kde sa ich počet do augusta zvýšil na trinásť.

Skupina vedená expertom Mattom Oczkowským sa rozdelila na tri tímy, ktoré sa zaoberali spracovaním dát, výskumom a marketingom. V septembri sa Parscale premiestnil spolu s jedným pracovníkom firmy Cambridge Analytica do newyorskej Trump Tower.

Informácie o voličoch sa spracovávali v rámci takzvaného projektu Alamo, na ktorom sa podieľali členovia republikánskeho Národného výboru, ľudia z Trumpovho volebného štábu, zamestnanci firmy Brada Parscalea a spoločnosť Cambridge Analytica, uvádza ABC.

Muellerov tím sa podľa americkej televízie zaujíma o to, ako boli dáta zhromažďované a využité a ako bol výsledok ich spracovania zacielený na štáty kriticky dôležité vo volebnom procese.

Hovorca Trumpovho volebného štábu televízii ABC povedal, že partnerom pri využívaní voličských dát bol pre prezidenta republikánsky Národný výbor, nie Cambridge Analytica. „Využitie dát Národného výboru bolo jedno z najlepších rozhodnutí, ktoré volebný štáb urobil. Tvrdenie, že dáta podporujúce víťazstvo v roku 2016 boli získané z iného zdroja, je falošné,“ uviedol hovorca.

Ako si uchrániť súkromie na Facebooku

  • Vpravo hore na modrej lište je šípka nadol. Po kliknutí treba vybrať položku „Nastavenia“ a potom je vľavo stĺpec so zoznam ďalších položiek. Dôležité sú dve – „Súkromie“ a „Aplikácie“. Kliknite na Súkromie. V sekcii „Vaša aktivita“ sa neodporúča mať nastavené, že vaše príspevky sú „Verejné“, lebo ich môže vidieť ktokoľvek z miliárd ľudí na internete. Vhodné je aj úplne dole zakázať, aby váš profil mohol byť nájdený cez Google či iné vyhľadávače.
  • Veľmi dôležitá je však položka „Aplikácie“. Práve tú údajne zneužili v Cambridge Analytica na zber údajov. Po kliknutí sa zobrazia všetky vaše FB aplikácie. Tie, ktoré nepoznáte, rovno vymažte. V ostatných využite možnosť nastavenia viditeľnosti aplikácie. Neodporúča sa mať túto položku nastavenú ako „Verejnú“. Pre väčšiu ochranu súkromia nastavte možnosť „Iba ja“.
  • Na záver asi najdôležitejšia vec. Nižšie pod zoznamom aplikácií je ďalšia položka „Aplikácie, ktoré používajú ostatní“. V nej vyberte údaje, ktoré o vás môžu aplikácie zbierať. Pre najvyššiu bezpečnosť znemožnite zbieranie všetkých údajov.
(mq)
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Mueller #Cambridge Analytica