V Turecku schválili reguláciu webstránok, opozícia to označila za cenzúru

Experti varujú, že príslušný zákon by mohol zasiahnuť aj streamovacie služby ako Netflix.

22.03.2018 12:57
erdogan FOTO
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
debata (2)

Turecký parlament v stredu večer schválil zákon, na základe ktorého budú všetky streamovacie internetové služby vrátane spravodajských webstránok pod dohľadom tamojšieho telekomunikačnému úradu. Informovala o tom vo štvrtok turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

Opozícia tento krok označila za cenzúru zo strany vlády, napísala agentúra DPA. Bariš Yarkadaš, poslanec za opozičnú ľavicovú Republikánsku ľudovú stranu (CHP), vo svojom príspevku na sociálnej sieti Twitter napísal, že vláda blokuje všetky stránky, na ktorých môže svoje názory vyjadrovať opozícia.

Experti varujú, že príslušný zákon by mohol zasiahnuť aj streamovacie služby ako Netflix. Podľa zákona, ktorý predložila vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, spoločnosti na svoje internetové streamovanie budú potrebovať licenciu od telekomunikačnému úradu. Ten môže na základe súdneho príkazu službu odpojiť do 24 hodín.

Turecko blokuje zhruba 172 000 webstránok vrátane Wikipedie. Istý čas boli v Turecku blokované aj Twitter a YouTube. Doteraz sú neprístupné tisícky konkrétnych účtov na Twitteri.

Médiá kritické voči tureckej vláde sa v posledných rokoch kvôli vládnym reštrikciám čoraz častejšie sťahujú z internetu, pripomenula DPA.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #sloboda slova