Londýn pritvrdzuje útoky proti Moskve

"V najbližších hodinách Londýn vyzve ďalších členov únie na vypovedanie ruských diplomatov, ktorých považujú za utajených pracovníkov spravodajských služieb," informoval britský denník The Guardian vo svojom štvrtkovom vydaní. Teda v deň, keď sa do Bruselu schádzajú premiéri a prezidenti na dvojdňový summit EÚ.

22.03.2018 14:09
debata (62)

Británia pritvrdzuje postoj proti Rusku a pokúša sa vtiahnuť do procesu ďalšie členské krajiny. Netají sa tým ani britská premiérka Theresa Mayová smerujúca do Bruselu.

Podľa viacerých pozorovateľov Británie Londýnu nestačí iba verbálna podpora ako reakcia na otrávenie bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Júlie nervovoparalytickou látkou Novičok v anglickom Salisbury. Londýn z toho jednoznačne podozrieva Moskvu. A aj keď zatiaľ nepredložil oficiálne dôkazy, vypovedal v súvislosti s útokom 23 ruských diplomatov. Rusko odpovedalo, ako býva v takýchto prípadoch zvykom, podobným krokom.

Podľa denníka The Guardian v Londýne nevylučujú, že Británia vypovie aj ďalších ruských diplomatov ak sa vraj zistí, že pod diplomatickým krytím pracujú ďalší spravodajskí dôstojníci.

„Ak má Británia problémy s Rusmi, tak prečo majú ich diplomatov vypovedať napríklad Portugalci alebo Rumuni?“ reagoval „za horúca“ na plán Mayovej aj politológ Jevgenij Satanovskij. Podľa je slov však ťažko čakať od súčasnej vládnej špičky čosi iné. „V Rusku si neustále kladieme otázku prečo sa Angličania správajú tak, ako sa správajú. Chcú pravdepodobne aspoň takto odpútať odpútať pozornosť verejnosti od problémov spojených s brexitom,“ analyzuje Satanovskij rusko-britské vzťahy, ktoré sú dnes najhoršie v doterajšej novodobej histórii.

„Veľká Británia upozorňovaním na to, že Západ čelí dlhodobej hrozbe od Vladimira Putina, sleduje cieľ – nabádať európskych lídrov, aby demontovali spravodajskú sieť Kremľa v celej Európe,“ upozorňuje Jessica Elgotová, novinárka britského denníka.

Podľa nemenovaného vysokopostaveného úradníka z Downing Street Londýn neočakáva, že výsledkom rokovania premiérky Mayovej s lídrami únie bude dokument obsahujúci zoznam protiruských opatrení.

„Ide o postupný proces, ktorý bude trvať určitý čas. Je to dlhodobá výzva,“ cituje denník spomínaný zdroj, podľa ktorého je summit v Bruseli súčasťou procesu. Pravdepodobne jeho súčasťou je aj nedávny výrok Borisa Johnosona, šéfa britskej diplomacie, podľa ktorého vraj prezident Putin „zneužíva blížiace sa MS vo futbale v Rusku rovnako ako Adolf Hitler Olympiádu v roku 1936“.

© Autorské práva vyhradené

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Skripaľ