Na Savčenkovú uvalil súd v Kyjeve dvojmesačnú vyšetrovaciu väzbu

Iba deň po zbavení imunity a zadržaní uvalila v piatok v Kyjeve ukrajinská justícia na bývalú vojačku a súčasnú poslankyňu Nadiju Savčenkovú dvojmesačnú vyšetrovaciu väzbu v súvislosti s podozrením z plánovania teroristického útoku. Súd v ukrajinskej metropole vylúčil možnosť prepustenia Savčenkovej na kauciu.

22.03.2018 14:42 , aktualizované: 23.03.2018 20:21
Nadija Savčenková Foto:
Ukrajinská poslankyňa Nadija Savčenková.
debata (75)

Obhajoba môže rozhodnutie súdu napadnúť, uviedla tlačová agentúra DPA.

Samotná Savčenková opúšťala súdnu sieť podľa ukrajinských médií s pozdravom „Dovidenia na slobode“, adresovaným svojim stúpencom.

Savčenkovú, ktorá sa stala v minulosti ukrajinskou národnou ikonou po tom, ako bola väznená takmer dva roky v Rusku v súvislosti s usmrtením dvoch novinárov na nepokojnom východe Ukrajiny, generálny prokurátor Jurij Lucenko vo štvrtkovom príhovore k poslancom obvinil z prípravy útoku na parlament s použitím ručných granátov a automatických zbraní.

Tvrdil, že Savčenková sa spriahla s Moskvou podporovanými povstalcami na východe Ukrajiny v snahe vykonať „teroristický puč v záujme ukrajinských nepriateľov“. Obvinenie podložil nahrávkami z odpočúvania, na ktorých Savčenková hovorí o pašovaní zbraní z východu.

V reakcii na otázky poslancov potom Lucenko konštatoval, že nepodporuje vyhlásenie Savčenkovej za mentálne chorú.

Samotná poslankyňa uviedla, že o odpočúvaní vedela a práve preto rozprávala o takýchto útokoch. Touto „surrealistickou politickou provokáciou“ chcela podľa vlastných slov zosmiešniť ukrajinskú vládu, ktorú obvinila, že v očiach verejnosti zlyhala.

V prípade potvrdenia podozrení a viny na súde hrozí Savčenkovej podľa ukrajinských zdrojov doživotné väzenie.

Bývalej ukrajinskej vojačke a súčasnej poslankyni Nadiji Savčenkovej hrozí doživotný trest za plánovanie teroristického útoku na parlament v Kyjeve. Oznámili to v piatok tamojšie úrady. Prokurátor Oleksandr Bannyk uviedol, že príslušné úrady majú na dané podozrenie „dostatočné podklady“.

Generálny prokurátor Jurij Lucenko vo štvrtok v parlamente obvinil Savčenkovú z uzavretia dohody s lídrami proruských separatistov s cieľom získať zbrane a vyvolať v Kyjeve chaos. Prezentoval tiež 30-minútový videozáznam, na ktorom žena pripomínajúca Savčenkovú hovorí o pláne zaútočiť na parlament.

„Sama by som určite dokázala hodiť šesť granátov,“ hovorí žena na videozázname. V rokovacej sále bola prítomná aj Savčenková, ktorá premietanie sledovala s úsmevom, ale neposkytla žiadne vysvetlenie. Predtým však vyhlásila, že by podporila „vojenský prevrat“ na Ukrajine, informuje spravodajská stanica France 24.

Savčenkovú parlament zbavil vo štvrtok poslaneckej imunity a odobril jej zatknutie. V piatok táto „ikona“ národného odboja vyhlásila na protest hladovku. Tvrdí, že prípad je „politicky vykonštruovaný“. Dodala, že o svojom sledovaní vie už približne rok, a práve preto naschvál rozprávala o takýchto útokoch.

Savčenkovú zajali v roku 2014 počas bojov proti Kremľom podporovaným separatistom v Donbase a po tom, ako ju usvedčili z účasti na zabití dvoch ruských novinárov, strávila zhruba dva roky v ruskom väzení. Do Kyjeva sa vrátila v máji 2016 v rámci výmeny zajatcov a neskôr sa stala ukrajinskou zákonodarkyňou.

Jej politická kariéra však utrpela, keď začala podporovať priame rozhovory so separatistami a niekoľkokrát navštívila povstalecké územie. Vlani oznámila založenie vlastnej politickej strany a plán kandidovať za prezidentku.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #doživotie #Ukrajina #Naďa Savčenková #poslanecká imunita