Bohuslav Sobotka plánuje skončiť vo vysokej politike

Sobotka sa chce "vydať novou životnou cestou".

22.03.2018 14:47
sobotka Foto: ,
Bohuslav Sobotka
debata (3)

Bývalý premiér a dlhodobý predseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce ukončiť kariéru vo vysokej politike. V snemovni by ho mal nahradiť šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák, ktorý sa po voľbách stal tajomníkom poslancov strany. Sobotka o svojom rozhodnutí informoval dnes prostredníctvom sociálnej siete Facebook. „Na konci marca definitívne skončím vo vysokej politike. Opustím Poslaneckú snemovňu a od 1. apríla budem už len radovým členom ČSSD. Nie je potrebné hľadať v tom nejaké zložité symboly či odkazy. Moje rozhodnutie je veľmi osobné,“ napísal a dodal, že sa chce vydať novou životnou cestou.

„Stojím na križovatke a premýšľam o niekoľkých smeroch. Predpokladám, že po Novom roku budem mať jasno. Do tej doby sa chcem venovať najmä mojim synom, vzdelávať sa, odpočívať, čítať, venovať sa viac blízkym a všetkým, na ktorých som v uplynulých rokoch nemal pre náročnú službu verejnosti čas,“ napísal. „Nepôjdem cestou niektorých bývalých premiérov či predsedov strán a nebudem mojím nasledovníkom na čele ČSSD okopávať v médiách členky. To, že končím ako parlamentný politik, ale neznamená, že končím ako aktívny občan. Vo vnútrostraníckom referende ČSSD sa chystám hlasovať proti účasti sociálnych demokratov vo vláde Andreja Babiša. Moje dôvody sú dlhodobo známe. A ostatné týždne ich viac a viac potvrdzujú,“ vyjadril sa politik, ktorý sa tiež poďakoval za podporu.

Sklenák, ktorý Sobotku nahradí v parlamente, na Twitteri ocenil jeho prácu. „Politika je krutá disciplín bez ovácií na rozlúčku. Časom zistíme, že toho pre našu krajinu Bohuslav Sobotka neurobil vôbec málo. Bolo mi cťou s ním spolupracovať,“ napísal. „Odchod Slávka Sobotku z vysokej politiky vnímam ako dôkladne premyslené a naozaj osobne motivované rozhodnutie. Chcem sa Slávkovi v mene poslaneckého klubu poďakovať za náročnú a mimoriadne obetavú prácu, ktorú vykonal ako predseda vlády aj člen parlamentu v prospech ČR a občanov,“ napísal Sklenákov nástupca Jan Chvojka.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Bohuslav Sobotka