Zuckerberg sa za únik dát facebookových užívateľov ospravedlnil

Spoluzakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg sa ospravedlnil v súvislosti so škandálom s únikom osobných údajov facebookových používateľov a povedal, že je pripravený vypovedať pred americkým Kongresom. Uviedol to vo štvrtkovom rozhovore pre spravodajskú televíziu CNN.

22.03.2018 18:35
debata (5)

„Skutočne ma mrzí, že sa to stalo,“ vyhlásil jeden zo zakladateľov Facebooku. „Pokúsime sa tam poslať človeka z Facebooku, ktorý bude mať čo najviac poznatkov,“ povedal na margo možného vypovedania pred Kongresom. „Ak som to ja, pôjdem rád,“ dodal.

Zuckerberg pritom v stredu pripustil, že sociálna sieť v tejto veci „pochybila“, a zároveň predstavil niekoľko nových opatrení, ktoré Facebook prijme, aby sa v budúcnosti takáto situácia nezopakovala.

Vo štvrtkovom rozhovore pre CNN priznal, že by bol rád, keby „tieto kroky podnikli skôr“, a dodal, že „to… je pravdepodobne najväčšia chyba, akú sme urobili“.

Dáta približne 30 miliónov facebookových používateľov prostredníctvom aplikácie zozbieral výskumník Aleksandr Kogan, ktorý ich neskôr posunul spoločnosti Cambridge Analytica. Tá ich podľa obvinení mala použiť na ovplyvnenie výsledkov prezidentských volieb v USA v roku 2016. Spoločnosť toto tvrdenie popiera.

Avšak podľa rozhovoru, ktorý tajne nahrala a v utorok odvysielala britská spravodajská televízia Channel 4, generálny riaditeľ Cambridge Analytica Alexander Nix povedal, že jeho spoločnosť zohrala hlavnú úlohu pri zabezpečení tesného víťazstva Donalda Trumpa v prezidentských voľbách.

Ako si uchrániť súkromie na Facebooku

  • Vpravo hore na modrej lište je šípka nadol. Po kliknutí treba vybrať položku „Nastavenia“ a potom je vľavo stĺpec so zoznam ďalších položiek. Dôležité sú dve – „Súkromie“ a „Aplikácie“. Kliknite na Súkromie. V sekcii „Vaša aktivita“ sa neodporúča mať nastavené, že vaše príspevky sú „Verejné“, lebo ich môže vidieť ktokoľvek z miliárd ľudí na internete. Vhodné je aj úplne dole zakázať, aby váš profil mohol byť nájdený cez Google či iné vyhľadávače.
  • Veľmi dôležitá je však položka „Aplikácie“. Práve tú údajne zneužili v Cambridge Analytica na zber údajov. Po kliknutí sa zobrazia všetky vaše FB aplikácie. Tie, ktoré nepoznáte, rovno vymažte. V ostatných využite možnosť nastavenia viditeľnosti aplikácie. Neodporúča sa mať túto položku nastavenú ako „Verejnú“. Pre väčšiu ochranu súkromia nastavte možnosť „Iba ja“.
  • Na záver asi najdôležitejšia vec. Nižšie pod zoznamom aplikácií je ďalšia položka „Aplikácie, ktoré používajú ostatní“. V nej vyberte údaje, ktoré o vás môžu aplikácie zbierať. Pre najvyššiu bezpečnosť znemožnite zbieranie všetkých údajov.
(mq)
5 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Kongres #Mark Zuckerberg #CNN #dáta #Cambridge Analytica