Novičok objavili Briti v Skripaľovej krvi. Nové vzorky dostane aj Organizácia pre zákaz chemických zbraní

Laboratóriá v juhoanglickom Porton Downe zistili prítomnosť nervovo paralytického jedu novičok či jemu príbuznej látky v krvi bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie.

22.03.2018 19:12
debata (39)

Nové vzorky ich krvi dostanú na analýzu aj odborníci z Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na britskú justíciu, ktorá odovzdanie vzoriek odsúhlasila.

Justícia sa zaoberá procedurálne-právnymi okolnosťami prípadu. Vo svojej správe konštatovala, že Skripaľovci sú stále v bezvedomí a nie sú tak sami formálne schopní dávať súhlas s tým, aby im boli odoberané krvné vzorky. Dodala pritom, že sa nedá očakávať, že toho budú obaja pacienti schopní v najbližšej dobe, kedy je potrebné im krv naďalej odoberať.

V dokumente sa uvádza, že Skripaľovci sú stále v „kritickom, ale stabilnom stave“. Nie je však vylúčené, že sa ich stav môže prudko zhoršiť.

Reuters citoval príslušného sudcu Davida Williamsa, ktorý s odvolaním na doterajšie výsledky zdravotných testov uviedol, že útok nervovo-paralytickou látkou zrejme narušil duševnú kapacitu Skripaľovcov, pričom nie je jasné, či a kedy sa zotavia. Nemenovaný odborník uviedol, že obaja sú pod ťažkými sedatívami a že nie sú schopní komunikovať.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #laboratórium #Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) #Sergej Skripaľ #Novičok