Ruský nezávislý denník tvrdí, že novičok nezabíjal prvý raz, malo ho aj ruské podsvetie

Ruské podsvetie pred niekoľkými rokmi disponovalo látkou podobnou novičoku, teda jedu, ktorý bol údajne použitý na otrávenie bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije začiatkom marca v britskom meste Salisbury. Vyplýva to z informácií, ktoré vo štvrtok zverejnil ruský nezávislý denník Novaja gazeta.

22.03.2018 20:20
Británia Rusko agent Skripaľ útok situácia Foto:
Príslušníci vojenských síl pracujú na dodávke v anglickom meste Winterslow v súvislosti s vyšetrovaním prípadu otravy bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry.
debata (10)

Denník sa odvoláva na dokumenty z vyšetrovania prípadu z 90. rokov, ktoré odhaľujú, že Rus Leonid Rink – jeden z vedcov pracujúcich na vývoji nervovoparalytickej látky zo skupiny novičok – predal niekoľko ampuliek tejto látky ľuďom s kriminálnym pozadím. Novaja gazeta dopĺňa, že k nim patrili aj Čečenci.

Spomínané dokumenty, ktorými denník disponuje, patria k vyšetrovaniu vraždy moskovského bankára Ivana Kivelidiho z roku 1995. Podľa vyšetrovania bola smrtiaca látka, ktorá spôsobila otravu Kivelidiho, ukrytá v jeho telefóne.

Denník podľa svojej správy ukázal chemické zloženie látky, ktorá zabila ruského bankára, expertovi v oblasti chemických zbraní Vilovi Mirzajanovi, ktorý potvrdil, že je podobná látke zo skupiny novičok.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #podsvetie #Novičok #Leonid Rink