Kongres schválil rozpočet vlády USA do konca septembra

Obe komory amerického Kongresu schválili rozpočet vlády do konca septembra. Ráta so sumou 1,3 bilióna dolárov. Vďaka dohode republikánov a demokratov prešiel návrh po Snemovni reprezentantov aj Senátom a čaká len na predpokladaný rýchly podpis prezidenta Donalda Trumpa. Zákonodarcovia sa dohodli na poslednú chvíľu, pretože provizórne rozpočet mal vypršať o polnoci.

23.03.2018 06:28
usa, voľby, kongres Foto: ,
Pohľad na Capitol Hill vo Washingtone. Ilustračná snímka.
debata

Balík 1,3 bilióna dolárov podľa agentúry AP pokrýva zvýšenie zbrojných výdavkov aj financovanie národných rozvojových a infraštruktúrnych programov, nespĺňa však v plnej výške požiadavky Donalda Trumpa na stavbu múru na hranici s Mexikom.

Senátori po polnoci tamojšieho času (po 5:30 SEČ) schválili návrh hlasmi politikov oboch strán pomerom 65 ku 32. Biely dom už ohlásil, že Trump zákon o rozpočte podpíše.

Schválený návrh obsahuje aj financie na zvýšenie bezpečnosti na školách v reakcii na nedávny floridský masaker. Po Trumpovej iniciatíve počíta rozpočet s výdavkami na boj s drogovou epidémiou.

Trumpov kľúčový programový bod, stavba hraničného múru, však bude financovaný iba 1,57 miliardami dolárov, čo je výrazne menej, než prezident žiadal po Kongresu. Demokrati na druhú stranu požadovali výmenou za odblokovanie vládnych výdavkov vyriešiť zákonom ochranu prisťahovalcov bez dokladov, ktorí do USA prišli ako deti. Na tom sa však politici oboch strán nezhodli.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet USA