Trump mení bezpečnostného poradcu: McMastera nahradí Bolton

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok oznámil, že odvolá svojho poradcu pre národnú bezpečnosť Herberta Raymonda McMastera a nahradí ho bývalým veľvyslancom USA pri OSN Johnom Boltonom.

23.03.2018 07:39
USA-TRUMP/BOLTON Foto:
Vľavo John Bolton, ktorý vo funkcii nahradí Herberta Raymonda McMastera (vpravo).
debata (2)

Trump na svojom twitterovom účte napísal, že McMaster odviedol „vynikajúcu prácu a vždy zostane mojim priateľom“. Dodal, že Bolton sa ujme funkcie 9. apríla, uviedla agentúra AP.

Denník Washington Post už minulý týždeň informoval, a to s odvolaním sa na päť nemenovaných osôb oboznámených s prezidentovými úmyslami, že Trump sa rozhodol odvolať McMastera.

Podľa zdrojov denníka prezident s McMasterom osobne nikdy dobre nevychádzal a personálnemu šéfovi Bieleho domu Johnovi Kellymu vraj nedávno povedal, že chce McMastera vymeniť. Trump sa údajne sťažoval, že McMaster je príliš strnulý a jeho brífingy trvajú dlho a zdajú sa byť nepodstatné.

Správu denníka Washington Post vtedy poprela hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová. Uviedla pritom, že sa práve rozprávala s prezidentom aj McMasterom a že na rozdiel od medializovaných správ majú „dobrý pracovný vzťah“.

McMaster, 55-ročný generálporučík, ktorý bol účastníkom vojny v Perzskom zálive a slúžil i v Afganistane, je Trumpovým druhým poradcom pre národnú bezpečnosť. V tejto funkcii nahradil Michaela Flynna, ktorý odstúpil vlani vo februári po tom, ako vyšlo najavo, že bol v kontakte s ruským veľvyslancom v USA, pričom o týchto aktivitách klamal viceprezidentovi Mikeovi Penceovi.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #John Bolton