Konečné volebné výsledky potvrdzujú jasné Putinovo víťazstvo

Ústredná volebná komisia oficiálne potvrdila platnosť a výsledky nedeľňajších prezidentských volieb v Rusku, ktoré vyhral súčasný prezident Vladimir Putin s veľkým náskokom pred ostatnými siedmimi uchádzačmi. Predsedníčka komisie Ella Pamfilovová odmietla výhrady, že by vo voľbách nebola dostatočná konkurencia.

23.03.2018 11:14
Rusko, Putin Foto:
Muž stojí pre obrazovke, ktorá oznamuje, že Vladimir Putin vyhral nedeľňajšie prezidentské voľby.
debata (18)

Konečné výsledky sa od predbežných, oznámených už v pondelok, líšia v stotinách percenta. Putin bol podľa komisie zvolený do čela štátu hlasmi 56,43 milióna Rusov, čo predstavuje 76,69 percent hlasov.

Druhú priečku obsadil kandidát komunistov Pavel Grudinin (11,77 percenta), nasledovaný vodcom nacionalistov Vladimirom Žirinovským (5,65), televíznou moderátorkou s názormi liberálnej opozície Xeniou Sobčakovou (1,68) a vodcom malej liberálnej strany Jabloko Grigorijom Javlinským (1,05 percenta). Zvyšní traja uchádzači nezískali ani jedno percento hlasov: Boris Titov (0,76), Maxim Surajkin (0,68) a Sergej Baburin (0,65).

Z hlasovania Rusov v cudzine získal Putin ešte viac ako na domácej pôde. „Zo 474 616 ruských voličov v zahraničí pre Putina hlasovalo 403 306 ľudí, teda 85,02 percenta,“ povedala šéfka komisie.

Rekordný výsledok v nedeľňajších voľbách bol aj pre Putina prekvapením, uviedol prezidentov hovorca v televíznom rozhovore. „Sám (Putin) hovoril, že takýto výsledok nečakal,“ vyhlásil Dmitrij Peskov s tým, že takáto intenzita zvyšuje prezidentov pocit zodpovednosti. K výsledku podľa hovorcu „čiastočne“ prispel aj „bezprecedentný tlak“ Západu.

Peskov ubezpečil, že nie je ani najmenší dôvod sa domnievať, že sa Putin chystá meniť ústavu, aby mohol znovu kandidovať v roku 2024. „Jediný cieľ, o ktorý sa usiluje, je prosperita občanov, stabilita a ekonomický vzostup Ruska,“ zdôraznil.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #prezidentské voľby v Rusku