Polícia zadržala osobu blízku páchateľovi útokov na juhu Francúzska

Francúzska polícia zadržala na juhu krajiny osobu "blízku" páchateľovi piatkových útokov v juhofrancúzskych mestách Carcassonne a Trebes. Oznámil to v piatok parížsky prokurátor Francois Molins. Spomínanou osobou je žena, ktorú vzali do väzby pre podozrenie zo spoluúčasti na teroristickom trestnom čine.

23.03.2018 22:20
debata (4)

Molins potvrdil, že páchateľom uvedených útokov je Redouane Lakdim narodený 11. apríla 1992 v Maroku.

Informoval, že francúzske tajné služby na Lakdima od roku 2014 viedli spis kategórie S pre podozrenie z islamistickej radikalizácie. V rokoch 2016 a 2017, keď ho tajné služby sledovali, nezistili nič, čo by nasvedčovalo tomu, že sa chystá pristúpiť k činu.

Francúzsky minister vnútra Gérard Collomb dodal, že Lakdim konal sám. Spresnil, že páchateľ mal 25 rokov a žil v Carcassonne. Tajnými službami bol sledovaný už od roku 2013. V roku 2016 bol väznený za menej závažnú trestnú činnosť – podľa francúzskych médií išlo o obchodovanie s drogami.

Molins na tlačovej konferencii v Trebes popísal, čo sa odohrávalo v miestnom supermarkete, kde páchateľ – kričiac „Alláhu akbar“ (Boh je najväčší) a vyhlasujúc, že koná v mene extrémistickej organizácie Islamský štát – pri svojej streľbe smrteľne zranil dvoch ľudí. Vážne zranil aj podplukovníka žandarmérie, ktorý sa dostal medzi rukojemníkov po tom, ako sa vymenil za zajatú ženu. Práve útok na policajta spustil akciu elitnej protiteroristickej jednotky (GIGN), ktorá páchateľa zastrelila, uviedol spravodajský portál France Info.

Útoku v Trebes predchádzala lúpež v neďalekom meste Carcassonne, kde sa Lakdim zmocnil auta, pričom zastrelil spolucestujúceho a zranil vodiča.

Následne z auta strieľal do skupiny príslušníkov policajnej jednotky CRS, ktorí sa v blízkosti svojich kasární v Carcassonne venovali joggingu. Na sebe pritom mali športové oblečenie s policajnými znakmi. Pri streľbe bol zranený jeden z policajtov – utrpel zlomeniny a perforáciu pľúc.

Páchateľ sa potom autom presunul do Trebes, kde auto zaparkoval a vošiel do supermarketu Super U, pričom spustil paľbu a niekoľkých zákazníkov zadržal ako rukojemníkov.

Jeden z policajtov, spomínaný podplukovník, v čase drámy vošiel do obchodu a navrhol, že sa vymení za jedného zo zajatých.

Podľa Molinsa elitné jednotky polície začali svoju útočnú operáciu s cieľom vyslobodiť rukojemníkov okolo 14.45 h SEČ. Páchateľa útokov zastrelili.

Molins spresnil, že počas operácie boli zranení dvaja príslušníci elitného komanda, ako aj spomínaný podplukovník, ktorý bojuje o život.

Teroristické útoky, ktoré sa v piatok odohrali v departmáne Aude na juhu Francúzska, si celkovo vyžiadali tri obete na životoch a 16 zranených. Po zasadnutí krízového štábu, ktoré sa konalo na ministerstve vnútra v Paríži, to podvečer uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron. Dodal, že stav dvoch zranených ľudí je vážny.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #supermarket