Katalánska polícia v Barcelone zasiahla proti protestujúcim

Viac ako 20 ľudí utrpelo v piatok večer v Barcelone ľahké zranenia počas potýčok medzi katalánskou políciou a účastníkmi pochodu, ktorý sa začal po vynesení najnovšieho verdiktu španielskeho Najvyššieho súdu. Informovali o tom v sobotu katalánske médiá s tým, že polícia proti demonštrantom použila obušky, keď sa ich pokúšala vytlačiť od budovy prefektúry.

24.03.2018 08:24
debata (22)

Demonštranti sa v uliciach Barcelony zišli na protest proti rozhodnutiu Najvyššieho súdu o opätovnom vzatí do predbežnej väzby Jordiho Turulla, ktorého kandidatúru na post predsedu katalánskej vlády mal tamojší regionálny parlamentu znova prerokúvať v sobotu.

Súdne rozhodnutie tak podľa agentúry DPA zmarilo Turullove šance na zvolenie za premiéra, pretože Najvyšší súd vo svojom nedávnom verdikte stanovil, že kandidát musí byť fyzicky prítomný na parlamentnej schôdzi, keď sa hlasuje o jeho nominácii.

O Turullovej kandidatúre sa v katalánskom parlamente hlasovalo už vo štvrtok, keď však prekvapujúco nezískal väčšinu hlasov.

Najvyšší súd okrem toho v piatok vydal aj príkazy na zatknutie na meno bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta a ďalších šiestich katalánskych politikov, ktorí sa pred súdnym vyšetrovaním v Španielsku skrývajú v zahraničí.

Predtým v piatok Najvyšší súd obžaloval zo vzbury 13 katalánskych politikov, ktorí sa vlani podieľali na pokuse vyhlásiť nezávislosť Katalánska od Španielska.

Obžalovali aj Puigdemonta

Medzi obžalovanými je Puigdemont, ktorý žije v belgickom exile. Obžalovanú sú aj líder Republikánskej ľavice Katalánska (ERC) Oriol Junqueras, separatistickí aktivisti Jordi Sánchez a Jordi Cuixart, exminister vnútra Joaquim Forn, ktorí sú už štyri mesiace vo väzbe. Obžalované boli aj bývalá predsedníčka katalánskeho parlamentu Carme Forcadellová a podpredsedníčka ERC Marta Roviraová, ktorá v piatok listom oznámila, že predvolanie na súd nebude rešpektovať a odchádza do exilu.

Katalánski separatistickí lídri vlani v októbri neúspešne vyhlásili nezávislosť od Španielska, čo bolo v rozpore s ústavou krajiny. Prieskumy ukazujú, že otázka nezávislosti rozdeľuje Kataláncov na približne rovnako početné tábory jej stúpencov a odporcov.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Katalánsko #separatizmus #Jordi Turull