Fínsko dostalo žiadosť o zatknutie katalánskeho expremiéra Puigdemonta

Fínsko dostalo medzinárodný zatykač vydaný Španielskom na bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta, ktorého v piatok spolu s ďalšími katalánskymi politikmi obžalovali zo vzbury kvôli snahám o nezávislosť Katalánska.

24.03.2018 13:32
debata (6)

Pred jeho zatknutím však Fínsko požiadalo ešte o ďalšie informácie zo Španielska, povedal agentúre Reuters inšpektor Hannu Kautto. Puigdemont žije od minulého roka v exile v Belgicku, od štvrtka je však na návšteve Fínska kvôli stretnutiu so zákonodarcami a účasti na konferencii.

Puigdemontov právnik Jaume Alonso-Cuevillas v rozhovore so španielskou rozhlasovou stanicou Catalunya Radio už skôr povedal, že jeho klient sa sám dostaví na políciu. Za vzburu hrozí v Španielsku až 25 rokov väzenia.

Španielsky vyšetrujúci sudca Pablo Llarena obžaloval v piatok zo vzbury 13 katalánskych politikov. Trestného činu sa podľa obžaloby mali politici dopustiť tým, že sa snažili o odtrhnutie Katalánska od Španielska. Okrem Puigdemonta je medzi obžalovanými kandidát na nového premiéra regiónu Jordi Turull či bývala šéfka regionálneho parlamentu Carme Forcadellová. V separatistickej kauze bývalého vedenia Katalánska bolo doteraz obvinených 28 ľudí, okrem troch z nich boli všetci obžalovaní.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Fínsko #Katalánsko #separatizmus #Carles Puigdemont #Jordi Turull