Turecko prevzalo úplnú kontrolu nad Afrínom

Turecká armáda a jej sýrski povstaleckí spojenci prevzali plnú kontrolu nad regiónom Afrín severozápadnej Sýrie zatiaľ čo humanitárni pracovníci distribuovali potravu ľuďom v tejto oblasti, uviedol turecký armádny zdroj.

25.03.2018 08:25
debata (6)

Turecké jednotky a sýrsky bojovníci sa minulú nedeľu premiestnili do hlavného mesta Afrína po osemtýždňovom ťažení na vyhnanie kurdskej milície YPG, ktorú Ankara považuje za teroristickú skupinu.

„V Afrínskom regióne sme úplne dosiahli kontrolu a pokračujú operácie zamerané na bezpečný návrat miestnych ľudí domov,“ uviedol zdroj.

V Afríne ľudia vo fronte dostávali teplé jedlo, ktoré distribuoval turecký Červený polmesiac, zatiaľ čo na uliciach premávali obrnené vozidlá.

„Snažíme sa v krátkodobom a strednodobom horizonte vrátiť život do normálu.“ povedal pre agentúru Reuters prezident skupiny Kerem Kinik. „Naše mobilné kuchyne sú tu a naše posádky sú v dedinách.“

„Chceme, aby všetko bolo v poriadku, chceme, aby sa naše ženy a deti vrátili do vlasti,“ povedal Abdurrahman Nahsen Suleymanoglu, rezident Afrínu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odmietol kritiku ťaženia v Afríne v telefonickom rozhovore s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom v piatok podľa tureckého prezidentského zdroja.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Kurdi #operácia Olivová ratolesť #Afrín