Pri požiari v ruskom obchodnom centre zomrelo 64 ľudí

Najmenej 63 obetí na životoch si vyžiadal požiar nákupného a zábavného centra v meste Kemerovo na Sibíri.

25.03.2018 17:27 , aktualizované: 26.03.2018 11:35
Rusko, požiar, Kemerovo Foto:
Požiar v nákupnom centre v ruskom meste Kemerovo.
debata (36)

Pri nedeľnom požiari v obchodno-zábavnom centre Zimná višňa v Kemerove na Sibíri zahynulo 64 ľudí. Informoval o tom v pondelok ruský minister pre mimoriadne situácie Vladimir Pučkov. Pučkov spresnil, že zranených bolo 44 osôb, pričom desať z nich je hospitalizovaných.

Nezvestných je stále 16 ľudí. Tí by sa podľa predstaviteľov záchranného štábu mohli nachádzať v kinosálach, ktoré sa nachádzali na štvrtom poschodí objektu, ale pri požiari sa prepadli nižšie.

Ako uviedli zdroje z operatívneho štábu, identifikovaných je 15 obetí.

Záchranný štáb medzičasom informoval, že niekoľko ohnísk tlenia opäť prešlo do aktívnej fázy horenia, čo si vyžiadalo zásah hasičov. Samotný požiar bol už zlikvidovaný – jeho hasenie podľa spravodajskej stanice BBC trvalo 17 hodín. Začalo sa s rozoberaním trosiek a pokračuje sa v pátracích prácach.

V súvislosti s požiarom boli zadržané a vypočúvané štyri osoby vrátane nájomcu tej časti objektu, kde zrejme požiar vypukol, uviedla pre agentúru Interfax hovorkyňa Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (SK RF) Svetlana Petrenková. Zadržaný je aj šéf správcovskej spoločnosti, ktorá sa o nákupno-zábavné centrum starala.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy citovala výpovede ľudí, ktorí v inkriminovanom čase boli v nákupnom centre a tvrdia, že v objekte sa nespustil požiarny poplach.

V nákupnom a zábavnom stredisku sa okrem obchodov nachádzali aj kinosály, reštaurácie, kaviarne, sauna, fitness centrum, bowlingová hala, klzisko a veľký detský kútik. Predpokladá sa, že oheň vypukol v nedeľu okolo 17.00 h miestneho času práve v tej časti budovy, kde sa nachádza zábavný komplex.

Medzi detskými obeťami je aj jedenásťročná príbuzná gubernátora Kemerovskej oblasti Amana Tulejeva. Úrady sľúbili zaplatiť pohreby, ako aj vyplatiť rodinám obetí po milióne rubľov.

Nemenovaný zdroj uviedol, že mŕtve alebo nezvestné detí sú vo veku od dvoch do 17 rokov.

Úrady zadržali štyroch ľudí, vrátane riaditeľky centra Nadeždy Suddenokovej. V médiách sa už objavilo, že požiar sa vyšetruje podľa paragrafov o usmrtení z nedbanlivosti, o porušení požiarnych predpisov s následkom smrti a o poskytovaní služieb nevyhovujúcim požiadavkám bezpečnosti.

Na mieste je minister pre mimoriadne situácie Vladimir Pučkov a ministerka zdravotníctva Veronika Skvorcovová.

Tragické požiare v Rusku za ostatných 15 rokov
156 obetí 5. decembra 2009 Pri požiari nočného klubu v ruskom meste Perm prišlo o život 156 ľudí; požiar spôsobila pyrotechnika, ktorá podpálila výzdobu na stenách a strope.
64 obetí 25. marca 2018 Najmenej 63 ľudí zomrelo pri nedeľňajšom požiari v obchodnom centre na Sibíri.
62 obetí 20. marca 2007 Pri požiari v domove dôchodcov v mestečku Kamyševatskaja na juhu Ruska zahynulo 61 klientov domova a jedna zdravotná sestra.
54 obetí júl 2010 Lesné požiare v okolí Moskvy a miest Tver, Vladimir a Voronež zničili státisíce hektárov porastov a vyžiadali si 54 obetí; kritická situácia vznikla v jadrovom stredisku Sarov, odkiaľ musel byť odvezený všetok horľavý a výbušný materiál.
46 obetí 9. decembra 2006 V moskovskej liečebni pre narkomanov zahynulo pri požiari 46 ľudí, ďalších 214 ľudí sa podarilo zachrániť. Signalizácia síce fungovala, ale únikové východy zostali zatvorené. Požiar spôsobil podpaľač.
44 obetí 24. novembra 2003 Pri požiari na internáte Univerzity priateľstva národov Patrica Lumumba v Moskve zomrelo 44 ľudí a 180 utrpelo zranenia.
38 obetí 26. apríla 2013 Spolu 38 obetí si vyžiadal požiar v psychiatrickej liečebni v obci Ramenskij pri Moskve.
37 obetí 13. septembra 2013 Požiar psychiatrickej liečebne v dedine Luka v Novgorodskej oblasti severozápadne od Moskvy si vyžiadal životy 37 ľudí.
34 obetí apríl 2015 Niekoľkodenné lesné požiare v Chakaskej autonómnej republike a Zabajkalskom kraji na juhu Sibíri si vyžiadali 34 obetí a približne 2000 rodín pripravili o strechu nad hlavou.
29 obetí 4. novembra 2007 Najmenej 29 obetí si vyžiadal požiar, ktorý zachvátil domov dôchodcov v obci Velje-Nikolskoje pri meste Tula v strednom Rusku.
28 obetí 10. apríla 2003 Pri požiari v školskom internáte v dagestanskej Machačkale prišlo o život 28 hluchonemých detí vo veku od ôsmich do 14 rokov.
23 obetí 30. januára 2009 Požiar v domove dôchodcov v Podjolsku v republike Komi na severe Ruska pripravil o život 23 ľudí.
36 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #požiar