Nigérijská vláda rokuje s Boko Haram o prímerí

Nigérijská vláda už nejaký čas rokuje s islamistickou teroristickou skupinou Boko Haram o možnosti prímeria. S odkazom na oznámenie ministra informácií o tom napísala agentúra Reuters.

25.03.2018 17:53
Nigéria Boko Haram školáčky prepustené Buhari... Foto: ,
KK30 Abuja - Nigérijský prezident Muhammadu Buhari (uprostred) pózuje s dievčatami, ktoré prepustili militanti z extrémistickej organizácie Boko Haram, v Prezidentskom paláci 23. marca 2018 v nigérijskom meste Abuja. Nigérijský prezident Muhammadu Buhari privítal v piatok vo svojej rezidencii vyše 100 dievčat, ktoré prepustili militanti z extrémistickej organizácie Boko Haram. Ozbrojenci ich v polovici februára uniesli z internátnej školy v obci Dapchi ležiacej na severovýchode Nigérie.
debata (1)

Viac ako sto školáčok, ktoré 19. februára teroristická organizácia uniesla, sa medzitým v nedeľu podľa agentúry AFP vrátilo k svojim rodinám. Dievčatá prepustili pred niekoľkými dňami.

„Mnoho ľudí si nie je vedomých, že už nejaký čas hovoríme s ozbrojencami o pokoji zbraní,“ uviedol minister informácií Lai Mohammed.

Okolo 14:30 miestneho času medzitým 105 školáčok v piatich autobusoch sprevádzaných armádou dorazilo do svojho rodiska v mestečku Dapchi na severovýchode Nigérie. Stretli sa tam so svojimi rodičmi potom, čo strávili niekoľko dní pod dohľadom úradov.

Boko Haram prepadla dievčenskú internátnu školu v mestečku Dapchi večer 19. februára. To, že uniesli 110 žiačok vo veku od 11 do 19 rokov, potvrdil prezident Muhammadovi Buhari až o týždeň neskôr. Išlo najväčší podobný incident od únosu 276 študentiek zo školy v Chiboku v apríli 2014.

Buhari 12. marca ohlásil, že Nigéria o prepustení dievčat z Dapchi s islamistami rokuje, pričom spolupracuje s medzinárodnými organizáciami a vyjednávačmi. Väčšinu z unesených dievčat radikáli prepustili 21. marca.

Skupina Boko Haram bojuje za striktné dodržiavanie islamských zákonov a je aktívna najmä na severovýchode Nigérie. Názov skupiny znamená v preklade z Hauštiny „západné vzdelávanie je hriech“. V uplynulých deviatich rokoch si násilie páchané touto skupinou v Nigérii vyžiadalo viac ako 20-tisíc obetí a viac ako 2,5 milióna ľudí vyhnalo z ich domovov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #Boko Haram #Nigéria