Viac ako 10-tisíc Moldavcov demonštrovalo za zjednotenie s Rumunskom

Viac ako 10-tisíc ľudí v moldavskej metropole Kišiňove demonštrovalo za zjednotenie svojej krajiny s Rumunskom. Na zhromaždení sa zúčastnil aj bývalý rumunský prezident Traian Basescu, ktorý bol vlani kvôli podpore zjednotenia zbavený moldavského občianstva. Informovala o tom agentúra Reuters.

25.03.2018 21:50
debata (17)

„Vyzývame poslancov moldavského a rumunského parlamentu, aby v blízkej budúcnosti hlasovali za zjednotenie,“ predniesol Basescu počas demonštrácie usporiadanej k stému výročiu pripojenia Moldavska k vtedajšiemu Rumunskému kráľovstvu. Jeho súčasťou bolo Moldavsko do roku 1940, keď sa dostalo do sovietskeho područia. Samostatnosť získalo v roku 1991 a tri roky potom obyvatelia v referende odmietli opätovné spojenie s Rumunskom.

Moldavská spoločnosť je rozdelená na prozápadnú a proruskú časť, čo platí aj o politickej reprezentácii. Kým vláda považuje za hlavného spojenca EÚ a Spojené štáty, prezident Igor Dodon sa snaží posilňovať väzby na Moskvu. Ak by jeho Socialistická strana uspela v novembrových parlamentných voľbách, chce zákonom zakázať organizácie presadzujúce spojenie s Rumunskom.

Moldavci usilujúci sa o spojenie s Bukurešťou zdôrazňujú, že by krajine zväzok otvoril cestu do EÚ. Podľa prieskumov však myšlienku spojenia podporuje necelá štvrtina obyvateľov štvormiliónovej krajiny.

Dodon pred zhromaždením vyzval svojich stúpencov, aby neorganizovali protiakciu, pretože by tým zadali dôvod na provokácie. Zhromaždenie v Kišiňove sa podľa Reuters obišlo bez násilností, polícia však zadržala 21 ľudí, ktorí sa akciu pokúsili narušiť. Zabavila im nože a plynové masky.

Dodon vlani krátko po svojom zvolení odobral Basescuovi moldavské občianstvo, ktoré mu o rok skôr udelil jeho predchodca Nicolae Timofti. Dodon krok zdôvodnil tým, že Basescu dostal občianstvo v rozpore so zákonom a ústavou, pretože je podľa neho odporcom moldavskej štátnosti.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #Moldavsko #demonštrácia