Babiš oznámil vyhostenie troch Rusov z Česka

Český premiér v demisii Andrej Babiš oznámil vyhostenie troch Rusov z Česka.

26.03.2018 12:54 , aktualizované: 15:29
debata (43)

Informoval o tom český spravodajský portál idnes.cz.

„Ide o akt solidarity s Veľkou Britániou a kvôli nepodloženým obvineniam Česka zo strany Ruska po tom, čo bol v anglickom Salisbury otrávený nervovo paralytickým jedom Sergej Skripaľ s dcérou. Opustiť územie Česka majú do 1. apríla,“ povedal pre idnes.cz minister zahraničných vecí Českej republiky Martin Stropnický.

Babiš: Nevyhostíme diplomatov, ale spravodajcov

Ak by došlo k vyhosťovaniu Rusov z Česka, nešlo by o diplomatov, ale o nedeklarovaných spravodajcov. V súvislosti s prípadom bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa otráveného v Británii to v pondelok uviedol český premiér v demisii Andrej Babiš na svojej facebookovej stránke.

„Už to označenie ‚diplomat‘ je zlé. Sú to v skutočnosti ľudia, ktorým sa hovorí ‚nedeklarovaní spravodajcovia‘. V Česku ich máme údajne najviac z celej Európy… A ak si niekto myslí, že im ide o dobro našej krajiny, tak sa príšerne mýli. Navyše nás ruská strana škandalózne obvinila z toho, že ten jed novičok sa mal vyrábať u nás. Je to sprostá lož. Vyhostenie by sa netýkalo skutočných diplomatov alebo dokonca veľvyslanca, ako niekto špekuluje,“ odkázal Babiš na Facebooku.

Británia má podporu Česka

Zdôraznil tiež, že Británia má jasnú podporu Česka. „Aj keď Británia odchádza z Európskej únie, musíme robiť všetko pre to, aby Európa zostala silná a jednotná,“ uviedol a dodal, že „Británia je významný člen NATO a z hľadiska európskej i aliančnej bezpečnosti je zásadným partnerom pre ČR“.

Členské štáty Európskej únie vo štvrtok na summite Európskej rady vyjadrili svoju podporu Británii, ktorá útok na Skripaľa a jeho dcéru Juliju pripisuje Rusku.

Očakáva sa, že v pondelok by po vzore Británie, ktorá už vyhostila 23 ruských diplomatov, mali niektoré krajiny urobiť rovnako. O vyhostení ruských diplomatov napríklad otvorene hovorí Nemecko či Francúzsko. Kroky proti Moskve pripúšťajú aj pobaltské krajiny. Vyhostenie ruských diplomatov plánujú podľa agentúry Bloomberg aj Spojené štáty, ktoré čakali, či sa pridajú aj európske krajiny.

Na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju zaútočili 4. marca neznámi páchatelia, ktorí pritom podľa Británie použili nervovoparalytickú látku novičok, vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze. Oboch našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja sú stále v kritickom stave.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #vyhostenie ruských diplomatov #Sergej Skripaľ