Britov v kauze Skripaľ sa údajne snažili ovplyvniť ruskí trollovia

Mienku Britov v kauze bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa, ktorého začiatkom mesiaca otrávili v juhoanglickom Salisbury, sa na twitteri snažili zmanipulovať ruskí trollovia. Vyplýva to z analýzy digitálneho laboratória Digital Forensic Research Lab, ktoré spadá pod americkú zahraničnopolitickú organizáciu Atlantická rada, napísal britský denník The Telegraph.

26.03.2018 13:54
debata (34)

Užívatelia z niekoľkých zrejme falošných účtov na twitteri, ktoré podľa analytikov môžu byť napojené na Troll farmu v Petrohrade, zdieľali anketu britskej blogerky Rachael Swindonovej, v ktorej hlasovalo okolo 15 700 ľudí.

Blogerka sa v ankete pýtala, či si ľudia myslia, že britská premiérka Theresa Mayová „poskytla dostatok dôkazov na to, aby mohla z prípadu obviniť Rusko“.

Sedemdesiatsedem percent užívateľov v ankete odpovedalo záporne. Swindonová, ktorá je známou podporovateľkou vodcu britských opozičných labouristov Jeremyho Corbyna a ktorá má na twitteri 57 000 odberateľov, následne uzavrela, že „nálada britskej verejnosti sa mení“.

Podľa expertov z Digital Forensic Research Lab však niektoré z najvplyvnejších tweetov tejto ankety pochádzali z prokremeľských účtov, ktoré boli zrejme organizované.

Analytik Ben Nimmo uviedol, že proruskí užívatelia sa tak snažili ovplyvniť hlasovanie v ankete a vytvoriť zdanie väčšej nespokojnosti Britov s britskou vládou, ako používatelia na twitteri v skutočnosti prejavili.

„Rozsiahle zapojenie ruských účtov v britskej ankete tak ukazuje, ako ľahko môžu prepojené účty zvýšiť účasť v online-ovej debate a s veľkou pravdepodobnosťou zmanipulovať ju aj z veľkej diaľky,“ dodal odborník.

Anketu zdieľali napríklad z Twitterových profilov, ktoré sa zvyčajne sústreďujú na ruskú anexiu ukrajinského polostrova Krym alebo na zostrelenie malajzijského letu MH17 nad východnej Ukrajinou v roku 2014.

Analytici odhadujú, že na sociálnych sieťach pôsobí až 150 000 ruských účtov, ktoré sa snažia miešať do britského politického i kultúrneho života.

Kauza Skripaľovcov vyvolala dramatický diplomatický konflikt medzi Ruskom na jednej strane a Britániou a jej spojencami na strane druhej. Podľa britskej vlády stojí za touto kauzou s veľkou pravdepodobnosťou Moskva, tá akýkoľvek podiel na otrave bývalého špióna popiera.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Twitter #manipulácia #mienka #Trollovia #Briti #ovplyvňovanie #Sergej Skripaľ