USA vyhostia 60 ruských diplomatov, pripojí sa k nim aj 14 krajín EÚ, Ukrajina a Kanada

Spojené štáty vyhostia 60 ruských diplomatov a nariadia zatvoriť ruský konzulát v meste Seattle, a to v reakcii na útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru v Británii. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov administratívy prezidenta USA Donalda Trumpa. Agentúru RIA Novosti informuje, že Rusko chystá odvetné opatrenie.

26.03.2018 15:59 , aktualizované: 18:48
ruská ambasáda, rusko, usa, washington Foto: ,
Budova ruskej ambasády vo Washingtone na zábere z augusta 2013.
debata (130)

Krajiny EÚ vyhostia celkovo vyše 30 ruských diplomatov

Štrnásť členských krajín Európskej únie v súvislosti s kauzou Skripaľa vyhostí vyše 30 ruských diplomatov. Oznámil to v pondelok predseda Európskej rady Donald Tusk.

Britská premiérka Theresa Mayová oznámila, že 18 krajín vyhostilo v pondelok vyše stovku príslušníkov ruských tajných služieb. Najviac diplomatov posielajú domov Spojené štáty, až 60. Británia vyhostila 23 Rusov, Ukrajina 13 a Kanada, Nemecko, Francúzsko a Poľsko po štyroch. Traja Rusi musia opustiť Českú republiku a Litvu, dvaja Holandsko, Dánsko, Taliansko a Albánsko. Po jednom diplomatovi posiela späť do Ruska aj Švédsko, Chorvátsko, Rumunsko, Fínsko, Estónsko a Lotyšsko.

Porošenko: Naše diplomatické vzťahy s Ruskom sú de facto zmrazené

Ukrajina v pondelok oznámila, že vyhostí 13 ruských diplomatov. Tento krok označila za prejav solidarity s Britániou.

„Naše diplomatické vzťahy s Ruskom sú de facto zmrazené,“ uviedol vo vyhlásení ukrajinský prezident Petro Porošenko. „Ukrajina sa v súlade s našimi britskými partnermi a transatlantickými spojencami a v koordinácii s krajinami EÚ rozhodla spomedzi zopár ostávajúcich vyhostiť 13 ruských diplomatov,“ povedal ďalej podľa agentúry DPA.

„Rusko len znovu potvrdilo svoj pohŕdavý postoj nielen k zvrchovanosti nezávislých štátov, ale aj k hodnote ľudského života. Ukrajina toto zažíva každý deň na okupovaných ukrajinských (územiach) – Kryme a Donbase,“ dodal.

Kanada podporila Britániu

Kanada sa rozhodla ako prejav solidarity s Britániou vyhostiť štyroch ruských diplomatov. Kanadská ministerka zahraničných vecí Chrystia Freelandová podľa agentúry AP uviedla, že útok nervovou látkou, ku ktorému došlo na pôde blízkeho spojenca Kanady, bol opovrhnutiahodným činom a predstavoval potenciálnu hrozbu pre životy stoviek ľudí.

Štyria diplomati, ktorí budú vyhostení, pracujú na ambasáde v Ottawe či na konzuláte v Montreale. Podľa slov Freelandovej zneužili svoj diplomatický status na to, aby podkopali bezpečnosť Kanady alebo zasahovali do jej demokracie.

Na bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliu zaútočili 4. marca neznámi páchatelia, ktorí pritom podľa Británie použili nervovoparalytickú látku novičok, vyvinutú v bývalom Sovietskom zväze.

Oboch našli v bezvedomí pred nákupným strediskom v Salisbury. Obaja sú stále v kritickom stave.

Rusko chystá odvetné opatrenie

Rusko sa chystá vyhostiť najmenej 60 pracovníkov amerického veľvyslanectva v Moskve. Informovala o tom v pondelok spravodajská televízia Sky News s odvolaním sa na vyhlásenie zahraničného výboru ruskej Rady federácie.

„Je jasné, že toto rozhodnutie bude musieť prijať politické vedenie krajiny, jasné je však aj to, že pôjde o zrkadlové opatrenie, ktoré sa bude týkať rovnakého počtu zamestnancov, keďže počet zamestnancov našich diplomatických misií je rovnaký, Spojené štáty dostanú takýto darček,“ povedal na margo odvetného opatrenia za vyhostenie 60 ruských diplomatov z Washingtonu pre agentúru RIA Novosti člen zahraničného výboru Rady federácie Vladimir Džabarov.

130 debata chyba
Viac na túto tému: #vyhostenie ruských diplomatov #Sergej Skripaľ