Puigdemont ostane v Nemecku vo väzbe až do skončenia vydávacieho procesu

Puigdemont bol zadržaný v nedeľu krátko predpoludním v nemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko na základe európskeho zatykača.

26.03.2018 21:44
Puigdemont Foto: ,
Carles Puigdemont
debata (3)

Nemecký súd v pondelok rozhodol, že bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont ostane vo väzbe až do skončenia procesu, v ktorom sa rozhoduje o jeho prípadnom vydaní do Španielska. Uviedol to Georg Güntge, prokurátor spolkovej krajiny Šlezvicko-Holštajnsko, ktorého citovala agentúra AP.

Güntge ďalej povedal, že súd v meste Neumünster v pondelok oficiálne určil Puigdemontovu totožnosť a zároveň si vypočul argumenty jeho advokáta, ktorý sa odvolával na právne nedostatky v žiadosti Španielska o vydanie. Güntge povedal, že sudca argumenty zamietol, opätovne sa však môžu nastoliť v priebehu extradičného procesu, ktorý sa už oficiálne začal.

Puigdemont bol zadržaný v nedeľu krátko predpoludním v nemeckej spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko na základe európskeho zatykača, keď po diaľnici A7 vstúpil z Dánska na územie Nemecka.

Španielsky najvyšší súd v Madride totiž v piatok rozhodol o opätovnom vydaní európskeho zatýkacieho rozkazu na Puigdemonta a šiestich ďalších katalánskych politikov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí. V prípade, že by sa Puigdemont vrátil do Španielska, hrozilo by mu najmenej 25-ročné väzenie za trestné činy, ktorých sa mal dopustiť svojím podielom na organizovaní vlaňajšieho referenda o osamostatnení Katalánska.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Španielsko #Katalánsko #Carles Puigdemont