V Egypte pokračujú prezidentské voľby. Všetkých rivalov súčasného prezidenta buď zatkli alebo donútili odstúpiť

V Egypte pokračujú v utorok druhým dňom trojdňové prezidentské voľby. Podľa agentúry AP je prakticky jasným víťazom súčasný prezident Abdal Fattáh Sísí, keďže všetkých jeho vážnych rivalov buď zatkli alebo donútili odstúpiť z volieb.

27.03.2018 10:10
Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Foto:
Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí počas voľby 26. marca 2018 v Káhire. V Egypte sa v pondelok začali trojdňové prezidentské voľby.
debata (2)

Úrady dúfajú, že voľbu Sísího legitimizuje dostatočne veľký počet zo 60 miliónov oprávnených voličov. Jeho jediným vyzývateľom je málo známy politik Músá Mustafá Músá. Jeho prihlásenie sa do volieb na poslednú chvíľu sa preto považuje za pokus „zachrániť tvár“ Egypta.

V pondelok sa pred hlasovacími miestnosťami netvorili dlhé rady a niektoré volebné miestnosti boli väčšinu dňa prázdne. Očakáva sa, že voličská účasť výrazne stúpne v stredu – v posledný deň hlasovania. Miestne médiá, v ktorých dominujú provládni komentátori, označujú hlasovanie za povinnosť a jediný spôsob, ako zabrániť cudzincom vniesť do krajiny nestabilitu.

Ulice Káhiry sú plné plagátov ospevujúcich bývalého generála Sísího, ktorý sa tradičnej kampani veľmi nevenoval a svojho jediného protikandidáta verejne ani nespomenul.

Sísí viedol v roku 2013 vojenský prevrat, ktorý zvrhol prvého egyptského demokraticky zvoleného prezidenta – islamistu Muhammada Mursího.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #prezidentské voľby #Abdal Fattáh Sísí