Rakúsko nevyhostí ruských diplomatov ani v prípade, že Rusi stoja za útokom na Skripaľa

Rakúska ministerka zahraničia Karin Kneisslová poukázala na nutnosť úplného objasnenia prípadov otravy dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v Anglicku a vyslovila sa za zachovanie všetkých komunikačných kanálov s Ruskom

27.03.2018 10:46
Karin Kneisslová Foto: ,
Rakúska ministerka zahraničia Karin Kneisslová.
debata (6)

Aj keby sa ukázalo, že za útok nervovou látkou v Salisbury stojí Rusko, na postoji Rakúska sa nič nezmení, oznámila rakúska ministerka za Slobodnú stranu Rakúska (FPÖ) v rozhovore s agentúrou APA.

Rakúsko patrí k menšine členských štátov Európskej únie, ktoré sa v pondelok rozhodli nevyhostiť žiadnych ruských diplomatov v reakcii na chemický útok, z ktorého Británia viní Moskvu. Kneisslová dnes postoj Viedne obhajovala. V rozhovore APA vyhlásil, že požaduje „úplné objasnenie okolností“. Dokonca aj v prípade, žeby sa ukázalo, že je Rusko za útok zo Salisbury zodpovedné, postoj Rakúska sa pravdepodobne nezmení, potvrdila Kneisslová.

Zatiaľ však taká situácia nenastala, zdôraznila Kneisslová, ktorá je teraz na ceste po krajinách južnej Európy. Za súčasných okolností je podľa nej vždy „zásadné udržanie všetkých komunikačných kanálov“.

Práve v náročných časoch musí byť Rakúsko „sprostredkova­teľom“ a udržiavať dialóg, vyhlásil šéfka diplomacie Rakúska s poukazom na neutralitu Rakúska.

Rozhlasovej stanici Ö1 dnes Kneisslová povedala, že teraz je potrebné vysvetliť prípad, pretože konečný dôkaz o tom, že za ním je Rusko, stále nie je podaný. Viedeň vraj ešte čaká na výsledky expertízy.

V reakcii na chemický útok od začiatku tohto mesiaca vyhostilo jedného a viac ruských diplomatov okrem Británie ďalších 16 krajín EÚ a niekoľko ďalších štátov vrátane USA alebo Ukrajiny.

Agentúra APA vyzdvihuje, že ku tak urobili aj Česko a Maďarsko, považované za proruské. Slovensko, Slovinsko alebo Portugalsko čakajú.

6 debata chyba