Po výbuchu v českej chemičke hlásia škody v hodnote 1,2 milióna eur

Petrochemický holding Unipetrol odhaduje, že materiálne škody po výbuchu v areáli chemičky v Kralupoch nad Vltavou z minulého týždňa činí do 30 miliónov českých korún. ČTK to v utork povedal hovorca firmy Pavel Kaidl. Pri výbuchu tankovacej nádrže zahynulo šesť ľudí. V rafinérii v Kralupoch v utorok začína aj napriek tragédii plánovaná odstávka, najrozsiahlejšia v histórii.

27.03.2018 12:31
Kralupy, výbuch Foto:
Na mieste výbuchu zasahujú záchranné zložky.
debata

"Až skončí vyšetrovanie polície a našej internej vyšetrovacej komisie a budeme vedieť, ako k nešťastnej udalosti došlo, prijmeme zodpovedajúce opatrenia a to isté budeme vyžadovať od partnerských spoločností. Už teraz sme ich vyzvali na opakované preškolenie svojich pracovníkov a my sami zvýšime kontroly dodržiavania všetkých predpisov pre prácu v areáli, "uviedol Kaidl.

Štvrtkový výbuch v Kralupoch je jednou z najväčších tragédií v priemyselných prevádzkach v Česku za posledných 50 rokov. Rumunské ministerstvo deň po výbuchu uviedlo, že päť obetí výbuchu boli rumunskí občania. Nádrž, ktorá vybuchla bola už niekoľko rokov mimo prevádzky. Slúžila na skladovanie pohonných hmôt vyrobených v rafinérii. Externí dodávatelia pracovali na jej prípadnom uvedení do prevádzky.

Informáciu o odhadovanej výške škôd priniesli Lidové noviny, ktoré napísali, že v poslednej dobe čo rok, to havária v Unipetrole. „Vlani v decembri postihol výbuch a požiar časť jeho areálu v Záluží-Litvínove, predvlani nehoda úplne vyradila z prevádzky na päť mesiacov rafinériu Kralupy a rok predtým zastavil výbuch prevádzku etylénovej jednotky v chemičke v Litvínove a susedné rafinérie kvôli tomu skoro na rok museli obmedziť prevádzku,“ pripomenul denník.

Unipetrol je jediným spracovateľom ropy a výrobcom ropných produktov v Česku. Ročná kapacita oboch tuzemských rafinérií v Kralupoch a Litvínove je dohromady deväť miliónov ton ropy, z čoho na Kralupskú rafinériu pripadá 3,3 milióna ton.

debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #chemička #kralupy nad vltavou