Dvaja muži sú podozriví z antisemitskej vraždy Židovky v Paríži

Tých, ktorí prežili holokaust, je čoraz menej. Naopak, pribúda tých, čo holokaust popierajú - niektorí s absurdným tvrdením, že veď oni vtedy nežili.

27.03.2018 12:58 , aktualizované: 28.03.2018 09:15
Mireille Knoll, vražda, židovka, Paríž Foto:
Dvere do bytu Mireille Knollovej zapečatené policajnými páskami.
debata

Brutálna vražda 85-ročnej Mireille Knollovej otriasla Francúzskom podobne ako nedávny teroristický útok na juhozápade krajiny. Knollová prežila holokaust, jej vraždu vyšetrujú ako pravdepodobný antisemitský útok.

Mireille Knollová mala desať rokov, keď v roku 1942 francúzska polícia hromadne zatkla vyše 13-tisíc Židov, z ktorých väčšinu neskôr deportovali do Osvienčimu. Po vojne sa vrátilo menej ako sto z nich. Mireille mala byť pôvodne medzi zadržanými. Jej matka však mala brazílsky pas, tak sa im podarilo utiecť. Vojnu prežili v Portugalsku.

Po vojne sa vrátila do Paríža. Neskôr sa vydala za muža, ktorý prežil Osvienčim. Vychovali deti, a keď muž zomrel, žila sama v skromnom byte. Až do minulého piatka, keď sa jej byt ocitol v plameňoch.

Jej telo našli čiastočne obhorené, ale – ako neskôr ukázala pitva – s viacerými bodnými ranami, ktoré spôsobili útočníci predtým, ako byt podpálili. „Sme skutočne v šoku. Nerozumiem, ako niekto môže zabiť ženu, ktorá nemá peniaze a žije v sociálnom byte,“ povedal pre agentúru AFP Knollovej syn.

Polícia už zatkla dvoch mužov vo veku 22 a 29 rokov. Jeden z nich žil v susedstve Knollovej a pravidelne ju navštevoval. Ten druhý podľa zdrojov France Info pri výsluchu tvrdil, že jeho komplic pri vražde kričal Alah akbar.

Je to hrozné. Ušla pred antisemitizmom nacistov, ale nakoniec ju osud dostihol, pretože ju takýto antisemitizmus za­bil.
Francis Kalifat, Rada židovských združení vo Francúzsku

Vo Francúzsku žije najväčšia židovská komunita v Európe, už roky však upozorňuje na rastúci antisemitizmus, a to najmä v tých oblastiach, kde pribúdajú prisťahovalci. Už pred siedmimi rokmi otriasol krajinou útok pred židovskou školou v Toulouse, pri ktorom zomreli tri deti a učiteľka. O štyri roky neskôr, krátko po útoku na redakciu Charlie Hebdo, boli pri útoku na židovský obchod v Paríži zabití štyria ľudia. V tom istom roku zároveň vandali zničili 250 hrobov na židovskom cintoríne vo východnom Francúzsku.

Pre rastúci antisemitizmus mnohí francúzski Židia odchádzajú do Izraela. Francúzske židovské organizácie sa už dlho sťažujú, že úrady rastúci antisemitizmus neberú dosť vážne. Aj pred rokom sa terčom podobného útoku stala 66-ročná ortodoxná židovská dôchodkyňa, ktorú vrah ubil a vyhodil z okna tiež s pokrikom Alah akbar. To, že šlo o antisemitský útok, však sudca potvrdil len nedávno.

Tentoraz prokurátor oznámil, že vražda Knollovej sa vyšetruje ako trestný čin spáchaný z nenávisti pre príslušnosť k náboženstvu, spojený s lúpežou a poškodením majetku. Vraždu odsúdil prezident Emmanuel Macron, ktorý je „odhodlaný bojovať proti antisemitizmu“. Podobne reagoval aj minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian, ktorého správa o brutálnej vražde zastihla počas návštevy pamätníku holokaustu Jad vašem v Izraeli.

„Je to hrozné. Ušla pred antisemitizmom nacistov, ale nakoniec ju osud dostihol, pretože ju takýto antisemitizmus zabil,“ vyhlásil Francis Kalifat z Rady židovských združení vo Francúzsku. Zástupcovia židovských organizácií žiadajú transparentné vyšetrenie vraždy.

Na stredu podvečer zároveň zvolali do Paríža „biely pochod“ na pamiatku Mireille Knollovej, proti nenávisti a terorizmu. Na účasť na bielom pochode vyzvala aj starostka Paríža Anne Hidalgo a zástupca Macronovej vládnej strany Christophe Castaner.

Problém nárastu antisemitizmu sa však netýka len Francúzska. Uvedomujú si ho aj v Nemecku, kde parlament začiatkom roka rozhodol o vytvorení špeciálneho postu komisára, ktorý má vytvoriť stratégiu na boj proti antisemitizmu. Antisemitizmus podporujú aj mnohí politici. Napríklad (nielen) v Maďarsku strašením Georgeom Sorosom, finančníkom židovského pôvodu.

V Británii sa zas v radoch opozičných labouristov pod vedením Jeremyho Corbyna objavili antisemitské prúdy. Corbyn sa napokon ospravedlnil aj za svoj šesť rokov starý status na Facebooku, keď sympatizoval so zobrazením Židov hrajúcich Monopoly na chrbtoch chudobných.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #holokaust #Paríž #antisemitizmus #Židovka