Predseda českej ČSSD Hamáček navrhne Babišovi, aby odišiel z vlády

Predseda Českej sociálnodemokratickej strany (ČSSD) Jan Hamáček na utorkovej schôdzi s premiérom v demisii Andrejom Babišom (ANO) otvorí otázku jeho odchodu z vlády. ČSSD by takýto krok umožnil vstup do koalície s hnutím ANO.

27.03.2018 13:27
debata

Hamáček pritom spresnil, že na rokovanie ČSSD príde „s postojom odborných tímov k veciam, na ktorých sme sa nedohodli, a s prioritami, ktoré chceme presadiť. Súčasne prídeme aj s personálnymi otázkami,“ povedal Právu Hamáček.

Na otázku českého denníka Právo, či bude s Babišom riešiť jeho zotrvanie vo vláde, ktoré februárový zjazd ČSSD vzhľadom k trestnému stíhaniu pre kauzu Čapí hnízdo označil za „zásadný problém“, Hamáček odpovedal: „Určite, stopercentne.“

Hnutie ANO však už skôr jasne povedalo, že jediným jeho kandidátom na premiéra je Babiš.

Debatovať by obaja politici mali aj o rozdelení rezortov. ČSSD si ich nárokuje päť. Rokovanie prebehne aj medzi ČSSD a Komunistickou stranou Čiech a Moravy (KSČM), ktorá má záujem hovoriť o personálnom obsadení vládneho kabinetu.

KSČM avizovala, že bude menšinovú vládu ANO a ČSSD tolerovať, kladie si však vlastné podmienky. „Chceme, aby jasne povedali, koho chcú sociálni demokrati nominovať. Pretože dôveryhodnosť osôb sa líši,“ povedal v piatok Právu predseda komunistov Vojtěch Filip.

Ten má problém aj s ministrami ANO. Vymeniť by chcel štyroch z nich, pričom dvoch už menoval. Ide o ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha a ministra priemyslu a obchodu ČR Tomáša Hünera.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #ČSSD #zostavovanie koalície