V Česku na ministerstve vnútra a obrany od rána zasahovala polícia

V budovách českého ministerstva obrany a ministerstva vnútra od rána zasahovala polícia.

27.03.2018 15:55
debata

Preverovala vybrané verejné zákazky, ktoré sa rezortov týkajú. V tlačovej správe to uviedla Vrchná prokuratúra, ktorá vec dozoruje. Na zásahu spolupracuje Vojenská polícia a Národná centrála proti organizovanému zločinu. Hovorca Vojenskej polície Jan Šmíd potvrdil, že zásah sa vzťahuje k IT verejným zákazkám z minulých rokov.

Podľa servera, ktorý na policajný zásah upozornil, sa policajti zamerali aj na pražské sídlo spoločnosti Microsoft, ktorej programy ministerstvo vnútra centrálne nakupuje a jednotlivé úrady potom v rámci zmluvy odoberajú, čo potrebujú.

Policajti v Microsoft-e

„Môžeme potvrdiť, že v našej pražskej kancelárii prebieha vyšetrovanie. S českými úradmi spolupracujeme a v tomto okamihu nemôžeme poskytnúť ďalšie informácie,“ povedala serveru manažérka komunikácie Microsoft Česko a Slovensko Lenka Čábelová.

V rámci prípadu sa podľa Vrchnej prokuratúry vykonávajú domové prehliadky a prehliadky iných priestorov a pozemkov, ktoré spadajú pod ministerstvo obrany, generálny štáb a pod policajné prezídium. „Súčasne prebiehajú rovnaké úkony aj voči niektorým obchodným spoločnostiam a súkromným osobám. Predmetné úkony majú predovšetkým za cieľ zaistiť dôkazy pre prebiehajúce preverovanie,“ uviedol štátny zástupca Miloš Klátik. Zatiaľ sa podľa neho nerozhoduje o trestnom stíhaní konkrétnych osôb.

Razia aj na ministerstve obrany

Prítomnosť polície na českom ministerstve obrany potvrdila Jana Zechmeisterová z jeho tlačového oddelenia. „Môžem potvrdiť, že Vojenská polícia vykonáva niektoré úkony trestného konania,“ povedala Zechmeisterová a doplnila, že právo informovať si vyhradil dohliadajúci prokurátor, ktorým je Vrchná prokuratúra v Prahe.

Český minister vnútra v demisii Lubomír Metnar (za ANO) na otázku ČTK uviedol, že po zoznámení s bližšími informáciami môže konštatovať, že na ministerstve vnútra nešlo o „zásah v plnom rozsahu“. „Polícia Českej republiky vykonala bežné úkony trestného konania,“ povedal bez bližších podrobností.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ministerstvo obrany #ministerstvo vnútra #policajná razia