Francúzi neupozornili Maroko na radikalizáciu útočníka z Aude, jeho telo obyvatelia nechcú pochovať

Marocké úrady pre boj s terorizmom vyjadrujú znepokojenie nad tým, že ich francúzski kolegovia neupozornili na radikalizáciu Radouana Lakdima, ktorý minulý piatok na juhu Francúzska pri svojich útokoch v mestách Carcassonne a Trebes zabil štyroch ľudí. Petíciu proti pochovaniu páchateľa piatkového útoku podpísalo v utorok viac ako 7000 ľudí.

28.03.2018 09:34
Francúzsko rukojemnícka dráma Foto: ,
Polícia na mieste rukojemníckej drámy v supermarkete v Trébes vo Francúzsku.
debata (5)

Riaditeľ marockého úradu pre vyšetrovanie Abdulhak Chijám v rozhovore pre agentúru AP uviedol, že francúzske úrady vždy Maroko informovali o radikalizácii osôb s dvojakým občianstvom. V prípade Radouana Lakdima to však neurobili.

Agentúra AP poznamenala, že Chijám nie je jediný, kto si kladie otázku, ako sa mohlo stať, že Radouane Lakdim, jeho radikalizácia a zámery unikli pozornosti francúzskych tajných služieb. Týmto faktom sú znepokojené aj francúzske médiá a tamojšia opozícia – o to viac, že po islamistických atentátoch v posledných rokoch sú sledovaní mnohí podozriví ľudia z prostredia prisťahovalcov zo severnej Afriky.

Išlo o nedorozumenie?

Chijám označil neinformovanie zo strany Francúzska „za zjavné nedorozumenie“. Zdôraznil, že Maroko ako krajina, kde sa Lakdim v roku 1992 narodil, „malo byť informované o tom, že o jeho občana sa zaujímajú francúzske bezpečnostné zložky“. Lakdimova rodina sa krátko po jeho narodení presťahovala do Francúzska, ktorého občianstvo získal v roku 2004.

Agentúra, ktorú Chijám vedie, vykonáva podobnú činnosť ako americký Úrad pre vyšetrovanie (FBI). Pomohla identifikovať a vyšetrovať osoby, ktoré vlani spáchali teroristické útoky v Barcelone a okolí, ako aj atentáty v Paríži z roku 2015.

Po piatkovom útoku na juhu Francúzska marockí vyšetrovatelia vypočúvali Lakdimových príbuzných v Maroku, pričom však nezistili žiadne znaky radikalizácie. Chijám dodal, že počas návštev u príbuzných Lakdim svojím správaním nikdy nevyvolal podozrenie marockej polície.

V Maroku nebol od roku 2012

Šéf marockej protiteroristickej agentúry spresnil, že Lakdim navštívil Maroko naposledy v roku 2012 – ešte predtým, ako džihádistická organizácia Islamský štát (IS) oznámila svoj vznik. IS sa odvtedy prihlásil k zodpovednosti za mnohé teroristické útoky v Európe vrátane piatkových útokov v Carcassonne a Trebes.

Podľa Chijáma sú marocké úrady znepokojené počtom Maročanov, ktorí sa stali príslušníkmi IS. Štatistiky z vlaňajška hovoria o viac ako 1660 osobách. Medzi páchateľmi atentátov, ku ktorým v rokoch 2015 a 2016 došlo v Paríži a Bruseli, bolo viacero Maročanov s občianstvom niektorého z európskych štátov, uviedol Abdulhak Chijám.

Petícia proti pochovaniu tela točníka

Petíciu proti pochovaniu páchateľa piatkového útoku podpísalo v utorok viac ako 7000 ľudí. Informoval o tom na svojom webe denník Le Parisien.

Petícia s názvom „Nie radikálnemu islamizmu“ sa obracia na obyvateľov miest Carcassonne a Trebes, kde sa útoky džihádistu Radouana Lakdima odohrali, pričom na nich apeluje, aby zabránili pochovaniu páchateľa vo svojich mestách.

Bývalý viceprimátor mesta Carcassonne Jean-Claude Pérez sa v nedeľu vyslovil za prevoz páchateľovho tela a jeho pochovanie v Maroku, odkiaľ má predkov. Pérez uviedol, že takto by sa jeho hrob vo Francúzsku nestal pútnym miestom islamistov.

Polemika ako v prípade Radouana Lakdima sa vo Francúzsku objavuje po každom islamistickom útoku. Prvýkrát sa to stalo v roku 2012 po atentátoch v oblasti Toulouse, kde sa starosta mesta Pierre Cohen postavil proti pochovaniu ich páchateľa Mohammeda Meraha, avšak vláda mu to nariadila. Samotné Alžírsko, odkiaľ pochádza Merahova rodina, odmietlo prijať Merahove telesné pozostatky.

Od roku 2015 boli vo Francúzsku pochovaní viacerí páchatelia teroristických útokov. V meste Gennevilliers v departemente Hauts-de-Seine je pochovaný Chérif Kouachi, spolupáchateľ útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo. Jeho brata Saida Kouachiho pochovali v Remeši v departemente Mar­ne.

Amedy Coulibaly, ktorý spáchal útok na hypermarket s kóšer tovarom, má hrob v meste Thiais v departemente Val-de-Marne, podobne ako aj Omar Ismail Mostefai – člen komanda, ktoré útočilo v parížskom klube Bataclan. Samyho Amimoura, ktorý tiež útočil v Bataclane, pochovali na cintoríne na parížskom predmestí La Courneuve v departemente Seine-Saint-Denis. Ďalší člen tohto komanda, Foued Mohamed-Aggad, je pochovaný vo Wissembourgu v departemente Bas-Rhin.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #útok #rukojemnícka dráma