Poľsko zakúpilo od USA raketové systémy Patriot za 4,7 miliardy dolárov

Poľsko v stredu podpísalo s USA dohodu o najväčšej dodávke raketových obranných systémov MIM-104 Patriot vo svojich dejinách. Varšava ich zakúpi od zbrojárskeho koncernu Raytheon za 4,7 miliardy dolárov, informovala agentúra Reuters.

28.03.2018 13:04
Patriot USA RUMUNSKO Foto:
Ilustračná snímka.
debata (283)

„Ide o ojedinelý, historický okamih. Je to uvedenie Poľska do úplne nového sveta najmodernejších obranných technológií,“ vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda počas slávnostného podpisovania dohody.

Poľsko ako členský štát NATO zintenzívnilo úsilie o modernizáciu svojho vojenského arzenálu po tom, ako Rusko v roku 2014 anektovalo Krymský polostrov a zintenzívnilo svoje vojenské aktivity. Dve tretiny zbraňového vybavenia Poľska pochádzajú ešte z čias, keď bola táto krajina súčasťou Varšavskej zmluvy.

Poľsko vyjednáva s americkou stranou aj o dodaní radarových systémov a protibalistických raketových striel. Dohoda umožní Poľsku vykonávať protivzdušné operácie s Holandskom, Nemeckom, Španielskom a Gréckom, ktoré sú jeho spojencami v rámci NATO, uviedli činitelia z amerického rezortu diplomacie.

Poľské ministerstvo obrany minulý týždeň oznámilo, že dokončenie poľskej časti amerického protiraketového obranného systému Aegis sa pre technické problémy predĺži o dva roky; kompletizácia sa očakáva v roku 2020. Strategická lokalita základne sa nachádza pri obci Redzikowo, neďaleko pobrežia Baltského mora.

Je súčasťou tzv. protiraketového dáždnika Severoatlantickej aliancie, ktorý má v prípade útoku zo strany Ruska, Iránu či teroristických organizácií ako al-Káida chrániť západný svet. Protiraketový štít zahŕňa okrem pozemných staníc aj vojenské lode a radary po celej Európe. Kontrolné centrum sa nachádza na americkej základni v Nemecku.

283 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #NATO #Patriot