V Paríži budú pochodovať na pamiatku zavraždenej, ktorá unikla holokaustu

Francúzsky minister vnútra Gérard Collomb v stredu vyhlásil, že hlavný podozrivý z vraždy 85-ročnej ženy židovského pôvodu "vôbec" nebol zradikalizovaný.

28.03.2018 15:50
Mireille Knoll, vražda, židovka, Paríž Foto:
Červená policajná páska a fotografia na dverách apartmánu Mireille Knollovej v Paríži.
debata (5)

Minister potvrdil, že v súvislosti s vraždou boli obvinené dve osoby. Ako motív činu sa uvádza aj náboženská príslušnosť obete.

Vraždu spáchal Yacine M. narodený v roku 1989, ktorý býval v rovnakom dome ako obeť a tá ho poznala od jeho detstva. Francúzske médiá informovali, že ich vzťahy boli až donedávna dobré. Zmenili sa, keď Yacine M. napadol dcéru opatrovateľky, ktorá prichádzala ku Knollovej, a samotnej Knollovej sa vyhrážal zabitím.

Collomb dodal, že predpokladaný komplic vraždy, bezdomovec narodený v roku 1996, pred vyšetrovateľmi vypovedal, že počul Yacina M., ako pri čine kričí „Alláhu akbar!“

Páchatelia boli presvedčení, že žena „musí mať veľa peňazí, lebo je židovka“

Do bytu starej ženy sa podľa Collomba vybrali práve pre to, lebo bola imobilná a mohli ju tak ľahko okradnúť. Vo vysielaní France Inter Collomb dodal, že páchatelia boli presvedčení, že žena „musí mať veľa peňazí, lebo je židovka“.

Knollovej smrť má veľkú odozvu nielen v židovskej komunite, ale aj na politickej scéne. V stredu večer sa z parížskeho námestia Place de la Nation vydá pochod na pamiatku zavraždenej ženy, ktorá počas druhej svetovej vojny unikla deportácii do koncentračného tábora vďaka brazílskemu pasu svojej matky.

Tento pochod vyvolal polemiku po tom, ako Rada francúzskych židovských inštitúcií (CRIF) označila prítomnosť predstaviteľov Národného frontu (FN) vrátane jeho predsedníčky Marine Le Penovej a zástupcov ľavicovej strany Nepoddajné Francúzska (FI) za neželateľnú.

Syn zavraždenej ženy Daniel Knoll však v stredu prostredníctvom médií vyzval, aby na pochod na pamiatku jeho matky prišli „všetci bez výnimky“.

FN v stredu prostredníctvom komuniké uvítala Knollov postoj. Súčasne kritizovala reakciu CRIF, lebo by mohla narušiť jednotu národa, ak by z pochodu vylúčila FN, ktorá „už roky poukazuje na nárast islamistického antisemitizmu a odsudzuje ho“.

Francúzske médiá pripomenuli, že vzťahy medzi FN a CRIF sú dlhé roky napäté, a to najmä v súvislosti s opakovanými revizionistickými vyhláseniami zakladateľa FN Jeana-Marie Le Pena.

Vraždu Mireille Knollovej spomenul vo svojom dnešnom príhovore aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Stalo sa tak na štátnom smútočnom akte venovanom plukovníkovi Arnaudovi Beltramovi, ktorý sa stal minulý piatok jednou zo štyroch obetí islamistického útoku na juhu Francúzska.

Macron uviedol, že Knollová bola zavraždená pre to, že bola židovka a stala sa obeťou „rovnakého tmárstva“ ako Arnaud Beltrame.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #podozriví #pochod #obvinenia #Emmanuel Macron #Židovka #Gérard Collomb