Assangeovi v Ekvádore vypli internet

Assangea už Ekvádor raz od internetu odpojil. Bolo to v roku 2016, po tom, ako WikiLeaks zverejnili kompletný archív e-mailov Hillary Clintonovej.

28.03.2018 22:26
Julian Assange Foto:
Julian Assange.
debata (11)

Zakladateľovi internetovej platformy WikiLeaks Julianovi Assangeovi, ktorý sa od roku 2012 ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, v stredu predstavitelia veľvyslanectva vypli internet. Informovala o tom ekvádorská vláda, podľa ktorej boli dôvodom Assangeove plamenisté príspevky na sociálnych sieťach, v ktorých obhajoval zosadeného katalánskeho prezidenta Carlesa Puigdemonta. Podľa stanoviska ekvádorskej vlády Assangeove vyhlásenia ohrozovali vzťahy Ekvádoru s niektorými európskymi krajinami a vláda sa rozhodla odpojiť ho od internetu preto, „aby zabránila prípadným škodám“.

Assangea už Ekvádor raz od internetu odpojil. Bolo to v roku 2016, po tom, ako jeho platforma WikiLeaks zverejnila, podľa mnohých cielene a v spolupráci s Ruskom či s táborom Donalda Trumpa, informácie poškodzujúce pred americkými prezidentskými voľbami Hillary Clintonovú – konkrétne kompletný archív jej e-mailov z predvolebného obdobia.

Štyridsaťšesťročný Austrálčan Assange sa v roku 2012 ukryl na ekvádorskom veľvyslanectve, aby sa vyhol vydaniu do Švédska. Tamojšie úrady ho stíhali v prípade údajného znásilnenia, ktorého sa v tejto škandinávskej krajine mal dopustiť v roku 2010. Ekvádor mu preto poskytol politický azyl. Švédsko medzičasom stíhanie odložilo, Assangeovi však stále hrozí vydanie do USA, kde ho chcú stíhať za zverejnenie tajných dokumentov na stránkach WikiLeaks.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Julian Assange #Ekvádor