Soul a Pchjongjang začali s prípravou summitu dvoch Kóreí, bude 27. apríla

Summit lídrov Južnej a Severnej Kórey sa uskutoční 27. apríla. Na takejto - doposiaľ tretej - vrcholnej schôdzke sa vo štvrtok dohodli zástupcovia oboch krajín na prípravných rokovaniach v dedine Pchanmundžom v pohraničnej demilitarizovanej zóne.

29.03.2018 06:21 , aktualizované: 09:06
debata (4)

Vládni predstavitelia z oboch kórejských štátov po štvrtkových rozhovoroch tiež oznámili, že prípravy kórejsko-kórejského summitu budú pokračovať v stredu 4. apríla, keď sa budú zaoberať otázkami protokolu, bezpečnosti a mediálneho pokrytia.

Plánované stretnutie severokórejského vodcu Kim Čong-una s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom je výsledkom medzinárodného tlaku rozriešiť pat v súvislosti so severokórejským jadrovým programom.

Juhokórejská delegácia vedená ministrom pre zjednotenie Čo Mjong-kjonom pricestovala vo štvrtok na rokovania do dediny Pchanmundžom ležiacej v pohraničnej demilitarizovanej zóne. Severokórejských vyjednávačov vedie Ri Son-kwon, šéf Výboru pre mierové zjednotenie Kórey.

Cieľom týchto rokovaní na vysokej úrovni je prebrať podrobnosti ohľadne nadchádzajúceho summitu vrátane časového harmonogramu, miesta konania, jednotlivých bodov programu a ďalších detailov.

Dohoda o kórejsko-kórejských rozhovoroch na vysokej úrovni bola uzavretá začiatkom marca, keď delegácia zo Soulu pricestovala na návštevu do Pchjongjangu a rokovala s tamojším vodcom Kim Čong-unom. Severná Kórea vtedy vyjadrila aj pripravenosť na začatie konzultácií o normalizácii vzťahov s USA, ktorých témou by mohla byť aj denuklearizácia Kórejského polostrova.

Začiatkom tohto týždňa sa tiež uskutočnila nečakaná návšteva severokórejského vodcu Kim Čong-una u čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Pekingu.

Agentúra AP pripomenula, že koncom mája sa očakáva stretnutie severokórejského vodcu s americkým kolegom Donaldom Trumpom.

Stretnúť sa chcú s piatimi štátmi

Severná Kórea uvažuje o bilaterálnych stretnutiach s vrcholnými predstaviteľmi celkovo piatich krajín: Južnej Kórey, USA, Číny, Japonska a Ruska. Napísal to japonský denník Asahi.

Severokórejská vláda vodcu Kim Čong-una informovala vedenie severokórejskej komunistickej strany o možnosti konania summitov s Japonskom, Ruskom a ďalšími krajinami, uviedol denník s odvolaním sa na nemenovaný severokórejský zdroj a príslušné dokumenty. Japonsko podľa denníka Severnej Kórei summit samo ponúklo.

Podľa informácií japonského denníka samotná japonská vada vyjadrila želanie hostiť stretnutia lídrov. Japonský vládny zdroj už v polovici tohto mesiaca Reuters povedal, že Japonsko uvažuje o tom, že sa bude usilovať o stretnutie japonského premiéra Šinzó Abeho s Kim Čong-unom, pričom by sa malo diskutovať o únosoch japonských občanov severokórejskými agentmi pred desiatkami rokov.

USA teší situácia okolo KĽDR

Biely dom v stredu vyhlásil, že situácia so Severnou Kóreou sa posúva správnym smerom v reakcii na stretnutie severokórejského vodcu Kim Čong-una s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v Pekingu. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Budeme opatrne optimistickými, ale cítime, že veci sa posúvajú správnym smerom a včerajšie (utorok) stretnutie bolo dobrým znamením, že kampaň maximálneho tlaku funguje,“ vyhlásila na tlačovej besede hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová.

Čínska tlačová agentúra Sinchua uviedla, že severokórejský vodca bol na neoficiálnej návšteve Číny od nedele do stredy. Išlo o prvú známu cestu Kima do zahraničia od jeho nástupu k moci v roku 2011 po úmrtí jeho otca. Čínskemu prezidentovi podľa nej povedal, že Severná Kórea je „oddaná myšlienke denuklearizácie“ Kórejského polostrova.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Južná Kórea #diplomacia