Rusko uzavrie americký konzulát v Petrohrade, píšu Izvestija

Ruské ministerstvo zahraničia navrhne Kremľu zavrieť americký konzulát v Petrohrade ako odvetu za zatvorenie ruského konzulátu v Seattli. Napísal to vo štvrtok ruský denník Izvestija.

29.03.2018 10:58
rusko, usa, konzulat, petrohrad Foto: ,
Americký konzulát v Petrohrade.
debata (13)

Uzavretie ruského zastúpenia v Seattli nariadil začiatkom týždňa Biely dom spolu s vyhostením 60 ruských diplomatov v reakcii na kauzu otráveného ruského agenta Sergeja Skripaľa v Británii. Americká diplomacia reagovala na chemický útok na juhu Anglicka vyhostením Rusov z ambasády vo Washingtone, z konzulátu v New Yorku a zo stálej ruskej misie pri OSN. Okrem toho má byť s platnosťou od budúceho týždňa uzavretý ruský konzulát v Seattli.

Rusko podľa očakávania odpovie rovnakým krokom. Na ministerstve zahraničia ale podľa Izvestia zvažujú, ktorý z amerických konzulátov by mal byť uzatvorený – vo Vladivostoku, v Jekaterinburgu alebo v Petrohrade.

Voľba vraj padla na posledný z nich. Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone dokonca na Twitteri usporiadalo anketu, v ktorej sa 47 percent hlasujúcich vyslovilo práve za Petrohrad. Osud petrohradského konzulátu USA ale nie je definitívne spečatený, upozorňuje ruský denník. Posledné slovo bude mať prezident Vladimir Putin, ktorý nemusí k odporúčaniu ministerstva zahraničia prihliadať.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Petrohrad #Seattle #uzavretie #americký konzulát