V Taliansku zadržali členov teroristickej bunky spojenej s útokom v Berlíne

Talianska polícia zadržala viacero osôb podozrivých z terorizmu, ktoré boli údajne napojené na páchateľa útoku v Berlíne z decembra 2016.

29.03.2018 11:20
debata (2)

Podľa štvrtkového policajného vyhlásenia, na ktoré sa odvoláva agentúra DPA, zadržali v okolí Ríma a v meste Latina celkove päť podozrivých. V rámci rozsiahlej protiteroristickej operácie polícia zasahovala aj v Ríme, Viterbe, Matere, Neapole a Caserte.

Agentúra APA však medzitým s odvolaním sa na rímsky denník La Repubblica informovala, že v súvislosti s údajným napojením na berlínskeho útočníka Anisa Amriho boli zadržaní štyria Tunisania žijúci v aglomerácii Neapola. Ďalším podozrivým je podľa nej Palestínčan, ktorý sa už nachádzal vo väzbe v Ríme. K zadržaniu uvedených osôb došlo po dlhšom vyšetrovaní, týkajúcom sa kontaktov Amriho v Taliansku. Vyšetrovatelia pritom preverovali všetky čísla uložené v telefóne útočníka, ktorého niekoľko dní po jeho čine zastrelili policajti na predmestí Milána.

Štyrom zadržaným Tunisanom pripisujú falšovanie dokladov a napomáhanie pri ilegálnej imigrácii. Boli totiž údajne v kontakte s jedným z priateľov Amriho a umožnili stovkám ďalších Tunisanov pricestovať so sfalšovanými dokladmi do Talianska, odkiaľ sa presúvali ďalej do Nemecka alebo Francúzska.

Pri útoku kamiónom na jeden z berlínskych vianočných trhov zahynulo 12 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. K činu Amriho, neúspešného žiadateľa o azyl tuniského pôvodu, sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Taliansko #Nemecko #zadržanie #podozriví #Anis Amri