Rusko si predvolalo veľvyslancov, oficiálne vypovedalo diplomatov 23 krajín

Ruské ministerstvo zahraničia informovalo zástupcov celkom 23 krajín, že recipročne vypovedajú rovnaký počet ich diplomatov pôsobiacich v Rusku. Medzi nimi boli napríklad Austrália, Kanada, Nemecko, Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Poľsko, Ukrajina, škandinávske krajiny či tri pobaltské republiky. V prípade štyroch krajín - Belgicka, Maďarska, Gruzínska a Čiernej Hory - si Moskva vyhradila právo vypovedať príslušný počet diplomatov v budúcnosti.

30.03.2018 12:58 , aktualizované: 17:39
Rusko nemecký veľvyslanec Foto: ,
Nemecký veľvyslanec v Rusku Ruediger von Fritsch odchádza z budovy ruského Ministerstva zahraničných vecí.
debata (144)

Moskva oficiálne označila trojicu českých diplomatov v Rusku za nežiaduce osoby a dala im lehotu do 5. apríla na opustenie krajiny. České ministerstvo zahraničia v tlačovom vyhlásení oznámilo, že tento krok, ktorý je reakciou na vypovedanie trojice ruských diplomatov z Prahy, predpokladalo a že ho berie na vedomie.

"Na ministerstvo zahraničia Ruskej federácie v Moskve bol popoludní povolaný český chargé d'affaires, ktorému bola odovzdaná nóta, v ktorej sú ruskou stranou traja českí diplomatickí zástupcovia označení za tzv. Nežiaduce osoby, a musia tak aj so svojimi rodinnými príslušníkmi opustiť územie Ruskej federácie najneskôr do 5. apríla 2018, "oznámila hovorkyňa českého ministerstva zahraničia Michaela Lagronová.

Vedením českej diplomatickej misie v Moskve po odchode veľvyslanca Vladimíra Remka, ktorý svoje pôsobenie v ruskej metropole ukončil tento rok k 31. januáru, bol ako chargé d'affaires poverený Petr Kroužek.

Vykázanie českých diplomatov je súčasťou série obdobných krokov, ktoré Rusko robí ako odvetu za vypovedanie svojich viac ako 150 diplomatov zo zhruba troch desiatok krajín. Koordinované vypovedanie Rusov bolo tento týždeň prejavom solidarity s Britániou, kde bol začiatkom mesiaca otrávený niekdajší ruský tajný agent spolupracujúci s britskou tajnou službou a jeho dcéra. Londýn z útoku obviňuje Moskvu, ktorá to popiera. Slovensko sa k aktu solidarity nepridalo.

Litva, ktorá rovnako ako Česko vyhostila toch ruských diplomatov a ktorá teraz musí troch svoje diplomatov z Ruska stiahnuť, označila postup Moskvy za nevyvážený. „Litva má v Rusku menej diplomatov ako Rusko v Litve,“ uviedlo litovské ministerstvo zahraničia.

Ruské ministerstvo podľa Reuters Británii oznámilo, že musí do mesiaca znížiť počet svojho diplomatického zboru v Moskve na veľkosť ruskej diplomatickej misie v Británii. O počte britských diplomatov, ktorých sa redukcia týka, sa Reuters nezmieňuje. Moskva tiež dodala, že k vyhosteniu diplomatov západných krajín z Ruska viedli britské provokatívne akcie.

Británia: Rozhodnutie je poľutovaniahodné

Britské ministerstvo zahraničia označilo recipročnú odpoveď Ruska za poľutovaniahodnú. „Ale vo svetle predchádzajúceho ruského správania sme to očakávali,“ citoval Reuters britské vyhlásenie. V ňom Londýn zopakoval, že na základe všetkých dostupných dôkazov neexistuje iný záver, než že vinu za otravu Skripaľa a jeho dcéry nesie Rusko.

Nemecký veľvyslanec Rüdiger von Fritsch po odchode z ruského ministerstva zahraničia vyhlásil, že Rusko musí odpovedať na otázky týkajúce sa obvinenia z otravy Skripaľa. Povedal tiež, že Nemecko, ktoré musí z Ruska stiahnuť štyroch diplomatov, je otvorené dialógu a že Berlín chce mať s Moskvou dobré vzťahy.

Moskva už tiež oficiálne oznámila vyhostenie štyroch diplomatov Francúzska, štyroch Poľska, dvoch Talianska, dvoch Holandska, jedného Fínska, jedného Švédska a zhodne po jednom aj z Lotyšska a Estónska. O vykázaní 60 amerických diplomatov ruský minister zahraničia Sergej Lavrov informoval vo štvrtok.

144 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #diplomacia #vyhostenie #Sergej Skripaľ