Moskva uskutočnila test novej medzikontinentálnej rakety, ktorá nahradí Satana

Rusko v piatok vykonalo úspešný test svojej novej medzikontnentálnej balistickej rakety, ktorú začiatkom marca predstavil ako jednu z horúcich noviniek ruskej armády ruský prezident Vladimir Putin.

30.03.2018 17:11 , aktualizované: 17:27
Rusko raketa balistická skúška Foto:
Rusko úspešne otestovalo svoj najnovší typ medzikontinentálnej balistickej rakety. Na snímke odpálenie ťažkej medzikontinentálnej balistickej strely Sarmat z vojenského kozmodrómu Pleseck v Archangeľskej oblasti na severozápade Ruska 30. marca 2018. Podľa ruskej armády by mal byť schopný preletieť ponad Severný i Južný Pól a zasiahnuť ktorékoľvek miesto na Zemi.
debata (254)

Raketu RS-28 Sarmat odpálili z Plesecka na severozápade Ruska a úspešne otestovali úvodné fázy jej letu, informovalo ruské ministerstvo obrany. Vývoj Sarmatu, strely využívajúcej tekuté palivo, plánuje Rusko dokončiť do roku 2020. Sarmat má vo výzbroji ruskej armády nahradiť rakety R-36 Vojvoda, ktoré sa začali vyrábať ešte za čias Sovietskeho zväzu a na Západe mali prezývku Satan. Vojevoda/Satan je podľa AP vôbec najťažšou medzikontinentálnou balistickou raketou na svete.

Putin o novej rakete RS-28 Sarmat vyhlásil, že je pre nepriateľa nedetekovateľná a keďže má ďaleko väčší dolet ako jej predchodkyňa, je schopná zasiahnuť akékoľvek miesto na Zemi. Podľa ruskej armády by mal byť schopný preletieť ponad Severný i Južný Pól. Nová raketa by mala niesť viac jadrových hlavíc s väčšou ničivou silou než Vojevoda.

254 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #balistická strela