V záujme parity musí Británia z Ruska stiahnuť ďalších diplomatov

Británia musí z Ruska stiahnuť ďalších viac ako 50 diplomatov. Podľa agentúry TASS to v sobotu v Moskve vyhlásila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová s tým, že takto sa vyrovná pomer s počtom ruských diplomatov v Británii.

31.03.2018 11:41
Rusko, Moskva, Červené námestie Foto:
Ilustračná snímka.
debata (76)

Zacharovová podľa agentúry RIA Novosti dodala, že Rusko musí opustiť „niečo viac ako 50“ britských diplomatov.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí tento krok oznámilo už v piatok, keď si predvolalo britského veľvyslanca Laurieho Bristowa. Až dnes však spresnilo, o aký počet diplomatov pôjde. V polovici marca si Rusko a Británia recipročne vyhostili po 23 diplomatov.

Moskva avizovala aj recipročné vyhostenie 59 diplomatov z 23 krajín, ktoré sa tento týždeň pridali k Británii a v reakcii na aféru otravy bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije vypovedali desiatky Rusov. V prípade štyroch krajín si Moskva vyhradila právo pristúpiť k takémuto kroku neskôr.

Rusko si v piatok predvolalo veľvyslancov z krajín, ktoré vyhostili ruských diplomatov. Na stretnutí im boli odovzdané protestné nóty. Okrem toho im ruská strana oficiálne oznámila, že pristupuje k recipročným krokom.

Z útoku na Skripaľovcov, pri ktorom bola údajne použitá nervovoparalytická látka novičok, Británia obvinila Moskvu. Tá akúkoľvek spojitosť s prípadom Skripaľ odmieta.

Rusko kvôli kauze Skripaľ žiada zvolanie zasadnutia Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Podľa agentúry TASS by sa táto schôdzka mohla konať už v pondelok 2. apríla, Reuters ako možný termín uvádza utorok 3. apríla.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #vyhostenie ruských diplomatov #Sergej Skripaľ