Bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont: Nevzdám sa

Bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont prvýkrát od svojho zadržania v Nemecku verejne komentoval svoju situáciu. Na twitteri dnes uviedol, že sa nemieni vzdať a neuhne pred údajne nezákonným konaním tých, ktorí pri volebných urnách prehrali.

31.03.2018 17:40
Carles Puigdemont Foto: ,
Bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont na archívnej snímke.
debata (6)

Puigdemonta zadržali minulú nedeľu na severe Nemecka, keď sa snažil vrátiť z Fínska do Belgicka, kde sa zdržiava v exile. Španielsko na katalánskeho expremiéra vydalo zatykač kvôli údajnej vzbure.

„Aby to bolo všetkým jasné: Nevzdám sa, nezrieknem sa, nepodvolím sa nezákonnému konaniu tých, ktorí prehrali pri (volebných) urnách,“ uviedol na twitteri Puigdemont, ktorý je vo väzbe vo väznici v severonemeckom Neumünsteri. Separatistické strany v minuloročných decembrových voľbách získali v katalánskom parlamente väčšinu.

Zjavne s odkazom na ústrednú vládu v Madride pod vedením premiéra Mariana Rajoya kritizoval 55-ročný politik v príspevku na twitteri osoby, „ktoré sú ochotné zaplatiť cenu za to, že opustia vládu práva v prospech ‚jednoty vlasti‘“.

Twitterový príspevok formulovaný v prvej osobe sa objavil na oficiálnom účte katalánskeho expremiéra, podľa agentúry DPA však politik nemá vo väzbe prístup na intzernet. Môže iba telefonovať či pod dohľadom využívať komunikačnú aplikáciu Skype. Puigdemontov tweet tak podľa DPA zrejme zverejnil niektorý z jeho spolupracovníkov, ktorý nie je vo väzení.

Puigdemont vo vlasti čelí obžalobe zo vzbury. V Nemecku ho zadržali na základe európskeho zatykača. O jeho prípadnom vydaní by mal v najbližších týždňoch rozhodnúť súd severonemeckej spolkovej krajiny Šlezvicko-Holštajnsko.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Katalánsko #Carles Puigdemont