Pozor, padajú trosky! Čínska vesmírna stanica sa Slovensku vyhne

Trosky čínskej vesmírnej stanice Tchien-kung 1 (Nebeský palác 1) dopadnú na Zem pravdepodobne počas noci z nedele na pondelok. Vo svojich spresnených prepočtoch to v sobotu odhadla Európska vesmírna agentúra (ESA).

31.03.2018 17:52
debata (29)

Väčšia časť z 8,5 tony vážiacej stanice, ktorá na obežnej dráhe pracovala od roku 2011, zhorí v atmosfére; zvyšok môže dopadnúť na Zem kdekoľvek v širokom páse medzi 43 stupňom severnej a 43 stupňom južnej šírky. V tomto páse Slovensko nie je.

Odborníci už skôr spočítali, že Tchien-kung 1 sa na Zem zrúti skôr, teraz ale prepočty spresnili s ohľadom na nízku slnečnú aktivitu. Trosky vesmírnej stanice podľa nich dopadnú pravdepodobne okolo 1:23 SELČ v pondelok skoro ráno.

Podľa vedcov sa ľudia nemajú pri neregulovanom páde vesmírnej stanice čoho obávať. Prelet atmosférou podľa nich vydrží len asi 1,5 až 3,5 tony materiálu v malých kúskoch, a tie sa rozptýlia v páse dlhom 1000 až 1200 kilometrov.

„Pravdepodobnosť, že nejakú osobu zraní kúsok padajúcich trosiek, je asi taká vysoká, že niekoho dvakrát v rovnakom roku zasiahne blesk,“ vysvetlil zástupca ESA Holger Krag.

Stanica Tchien-kung 1 je päťdesiatym najväčším objektom, ktorý sa nekontrolovateľne rúti na Zem. Podobné prípady sú monitorované už od roku 1957. Čína síce pôvodne chystala jej kontrolovaný návrat do atmosféry Zeme, ale to sa nepodarilo, pretože v marci 2016 prestala reagovať na pokyny riadenia a nakoniec prestala fungovať úplne.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #vesmír