Izraelský minister bráni vojakov: Konali správne, strieľali len na tých, ktorí chceli narušiť hranice

Izraelský minister obrany Avigdor Lieberman v nedeľu uviedol, že izraelskí vojaci konali správne, keď strieľali len na tých Palestínčanov, ktorí chceli v piatok narušiť hranice medzi pásmom Gazy a Izraelom. Informovala o tom agentúra AP.

01.04.2018 13:01
palestína, izrael, protest Foto:
Palestínsky prostestujúci hádže kamene na izraelských vojakov.
debata (158)

Lieberman povedal, že izraelskí vojaci nezasahovali proti tým demonštrantom, ktorí protestovali pokojne, pričom odmietol obvinenia z použitia neprimeranej sily, ku ktorému údajne došlo v piatok počas hromadných protestov Palestínčanov v pásme Gazy. Tie si vyžiadali životy 15 ľudí. Ďalších viac ako 750 osôb utrpelo strelné zranenia.

Podľa izraelského ministra obrany sa k hraniciam medzi pásmom Gazy a Izraelom priblížili v piatok tisíce Palestínčanov, pričom stovky z nich sa dopustili násilných činov vrátane hádzania kameňov či zápalných fliaš. Niektorí dokonca na izraelských vojakov strážiacich hranice strieľali. K násilným protestom došlo aj v sobotu.

Medzi 15 zabitými, ktorí prišli o život v piatok, boli podľa palestínskej strany piati členovia ozbrojeného krídla militantnej organizácie Hamas, ktorá vládne v pásme Gazy. Podľa Izraela bolo medzi obeťami osem príslušníkov Hamasu a dvaja členovia iných radikálnych skupín.

Palestínčania v pásme Gazy odštartovali v piatok šesťtýždňové protesty s požiadavkou, aby sa palestínski utečenci a ich potomkovia mohli vrátiť do svojich pôvodných domovov na území dnešného Izraela. Protestná akcia, ktorá má kulminovať 15. mája, má názov „Veľký pochod návratu“.

158 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Pásmo Gazy