Zásadná zmena: Sýrski povstalci sa s Rusmi nedohodli, v meste Dúmá ostávajú

Správy o dohode, na základe ktorej mali sýrski povstalci odovzdať do rúk vládnych síl najväčšie mesto v oblasti východná Ghúta pri Damasku, nie sú pravdivé. Vyhlásil to v nedeľu jeden z predstaviteľov miestnej opozičnej samosprávy, ktorého citovala agentúra AP.

01.04.2018 17:33 , aktualizované: 20:05
vojaci, Rusko, Sýria, Východná Ghúta, Damask Foto: ,
Ruskí a sýrski vojaci vo Východnej Ghúte neďaleko Damasku.
debata (151)

Podľa Ijáda Abdalazíza nebola dosiahnutá žiadna dohoda o odsune povstaleckého zoskupenia Džajš al-islám (Armáda islamu) z Dúmá do severnej Sýrie a odovzdaní tohto mesta vládnym silám. Dodal však, že v určitých prípadoch bude v pondelok umožnená evakuácia z „humanitárnych“ dôvodov.

Agentúra DPA predtým uviedla s odvolaním sa na sýrske štátne médiá a mimovládnu organizáciu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), že Rusko a koalícia islamistických milícii Džajš al-islám, ktorá doteraz ovládala mesto Dúmá, dosiahli v nedeľu konečnú dohodu o odsune. Podľa SOHR sa pripravovalo na odsun z Dúmá približne 1300 bojovníkov a civilistov.

Dúmá je posledným útočiskom protivládnych síl vo východnej Ghúte – niekdajšej povstaleckej enkláve, kde sýrska armáda už v sobotu vyhlásila víťazstvo nad protivníkmi. Na základe spomínanej dohody sa príslušníci Džajš al-islám mali presunúť do povstalcami ovládaného mesta Džarábulus v severosýrskej provincii Aleppo.

Vo východnej Ghúte prebiehajú tvrdé boje.
Vo východnej Ghúte prebiehajú tvrdé boje.
+4Vo východnej Ghúte prebiehajú tvrdé boje.

Podľa vyjadrenia opozičného predstaviteľa Ahmada Ramadána pre saudskoarabský televízny kanál al-Arabíja rokovania o budúcnosti mesta Dúmá, ktoré začali viesť Džajš al-islám a Rusko ako podporovateľ sýrskej vlády, stále pokračujú. Dodal, že jednou zo strán týchto rokovaní je aj Turecko, ktoré zase podporuje viaceré povstalecké skupiny a delí sa s nimi o kontrolu niektorých území na severe Sýrie.

Úplné ovládnutie východnej Ghúty by bolo najväčším víťazstvom pre sýrskeho prezidenta Bašára Asada od decembra 2016, keď jeho sily získali po Ruskom podporovanej ofenzíve kontrolu nad mestom Aleppo.

151 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #povstalci #Východná Ghúta