Šinzó Abe: Musíme vytvárať tlak na Severnú Kóreu, aby sme ju prinútili k denuklearizácii

Japonský premiér Šinzó Abe v pondelok oznámil, že sa v druhej polovici apríla stretne s americkým prezidentom Donaldom Trumpom, aby s ním rokoval o obchode, zbrojných programoch Severnej Kórey i otázke Japoncov unesených v minulosti Severokórejčanmi.

02.04.2018 09:06
Japonsko, premiér, Šinzó Abe, USA, Kórea, Kim,... Foto:
Japonský premiér Šinzó Abe.
debata (8)

Abe uviedol, že s Trumpom sa stretne počas návštevy Floridy v dňoch 17.-20. apríla, a to pred plánovaným summitom prezidenta USA a severokórejského vodcu Kim Čong-una, očakávaným koncom mája, píše agentúra DPA.

„Musíme naďalej maximalizovať tlak na Severnú Kóreu, aby sme ju prinútili podniknúť konkrétne kroky“ k denuklearizácii Kórejského polostrova, povedal Abe na zasadnutí predstaviteľov svojej vládnej koalície. Viesť dialóg s Pchjongjangom len preto, aby sa viedol dialóg, by podľa neho nemalo nijaký význam.

Abe chce s Trumpom prebrať otázku únosov japonských občanov severokórejskými agentmi v 70. a 80. rokoch minulého storočia. Na japonskom zozname unesených v tomto období stále figuruje 17 mien.

Trump sa v novembri na návšteve Tokia stretol s príbuznými niektorých z nich a prisľúbil, že sa v spolupráci s Abem vynasnaží o ich návrat domov.

Obaja lídri budú rokovať tiež o „dôležitosti voľného obchodu“, povedal v pondelok novinárom hovorca japonskej vlády Jošihide Suga. Trumpova vláda v marci zaviedla clá na dovoz ocele a hliníka. Dočasnú výnimku z nich dostali Európska únia a viaceré ďalšie krajiny ako Kanada a Mexiko, nie však Japonsko.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #návšteva #USA #Šinzo Abe