Nebezpečných islamistov je v Nemecku zhruba 760

V Nemecku sa v súčasnosti nachádza približne 760 islamistov, ktorých úrady považujú za nebezpečných. Pred piatimi rokmi ich bolo asi 140.

02.04.2018 11:41
debata (20)

Do zahraničia za teroristickou organizáciu Islamský štát (IS) odišlo z Nemecka bojovať 980 radikálov, informovala v pondelok s odvolaním na dáta Spolkového kriminálneho úradu (BKA) agentúra DPA.

V porovnaní s dátami BKA z februára ide v oboch kategóriách o ľahký nárast. Pred dvoma mesiacmi kriminalisti za nebezpečných považovali 750 islamistov. Na území ovládanom tzv. IS v Iraku, Sýrii a niektorých severoafrických krajinách sa podľa februárových údajov od roku 2012 vydalo 970 ľudí z Nemecka.

Z islamistov, ktorí môžu predstavovať nebezpečenstvo, je podľa BKA v súčasnosti 153 v nemeckých väzniciach.

Už vo februári riaditeľ kriminálneho úradu Holger Münch varoval, že možnosť, že islamisti v Nemecku spáchajú teroristický útok, je naďalej vysoká. Islamistická scéna podľa neho má celkom až 11 000 ľudí, len minimum z nich je ale skutočne nebezpečných.

Kým počet nebezpečných islamistov sa v Nemecku pohybuje okolo siedmich stoviek, počet pravicových či ľavicových extrémistov ochotných spáchať teroristický čin je podľa BKA pomerne nízky. Za nebezpečných považujú kriminalisti 26 osôb z krajne pravicovej a len dve osoby z krajne ľavicovej scény.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #nebezpečenstvo #islamistickí extrémisti