Lavrov: Skripaľova otrava mohla byť v záujme Británie

Otrava bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry mohla byť v záujme Británie, ktorá tak mohla chcieť odvrátiť pozornosť obyvateľov od odchodu krajiny z Európskej únie. Na tlačovej konferencii to v pondelok povedal ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, podľa ktorého nezáleží na Rusku, ako bude kauza Skripal ďalej eskalovať, ale na západných krajinách. V stredu chce Moskva podľa ruského veľvyslanca urobiť Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW) návrh, ako ďalej postupovať pri vyšetrovaní.

02.04.2018 13:59
debata (555)

Skripaľova otrava podľa Lavrova „mohla byť v záujme britskej vlády, ktorá sa ocitla v nepríjemnej situácii, keď nie je schopná splniť svoje sľuby dané voličom o podmienkach brexitu“. V časoch studenej vojny sa podľa šéfa ruskej diplomacie dodržiavali určité pravidlá, teraz sa ale Spojené štáty a Británia rozhodli zahodiť všetku slušnosť. Či bude kauza Skripaľ ďalej eskalovať nezáleží podľa neho na Moskve, ale len na západných krajinách.

Londýn tvrdí, že za útokom na Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliu v juhoanglickom meste Salisbury je s najväčšou pravdepodobnosťou zodpovedné Rusko. Moskva to odmieta. Kvôli kauze Skripaľ vypovedali takmer tri desiatky krajín okolo 150 ruských diplomatov. U väčšiny štátov reagovala Moskva recipročne a vypovedala rovnaký počet pracovníkov príslušných ambasád.

V nedeľu Moskva vyzvala medzinárodnú Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW), aby jej poskytla informácie o vyšetrovaní prípadu otravy ruských občanov v Salisbury. Už v sobotu zoznam otázok týkajúcich sa tejto kauzy poslalo Rusko tiež Británii a Francúzsku. Paríž sa podľa neho na vyšetrovaní podieľa.

Ruský veľvyslanec pri OPCW v pondelok denníku Rossijskaja gazeta povedal, že Moskva v stredu medzinárodnej organizácii navrhne, ako ďalej postupovať pri vyšetrovaní otravy Skripaľovcov.

„Bude to jednoduchý, jasný návrh, ktorého zmyslom je prispieť k vyšetrovaniu prípadu zo Salisbury,“ uviedol Alexander Šulgin. Podrobnosti síce neoznámil, pôjde podľa neho ale o „dobrý návrh“. Rusko na stredu zvolalo mimoriadnu schôdzku OPCW.

555 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Lavrov #Brexit