Turecko nariadilo zatýkanie kvôli vražde ruského veľvyslanca

Turecko vydalo v súvislosti s predvlaňajšiu vraždou ruského veľvyslanca v Ankare zatykač na osem osôb, ktoré podľa neho spáchania činu nariadili. Jednou z nich je aj duchovný Fethullah Gülen, ktorého Ankara viní zo zosnovania pokuse o prevrat v roku 2016. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, ktorá upozornila, že zatýkanie Turecko nariadilo deň pred návštevou ruského prezidenta Vladimira Putina.

02.04.2018 15:19
debata (2)

Turecký policajt Mevlut Mert Altintaş zastrelil v decembri 2016 ruského veľvyslanca Andreja Karlova na vernisáži v ankarskej galérii. Počas činu dal najavo, že ide o pomstu za severosyrske mesto Halab (Aleppo), ktoré bolo predtým terčom bombardovania predovšetkým ruského letectva. Polícia vraha krátko po útoku zabila.

Podľa tureckého denníka Habertürk úrady rozhodli o zadržaní ôsmich osôb, pretože podľa nich vraždu ruského diplomata nariadili. Zatykač bol vydaný aj na duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara dlhodobo obviňuje zo zosnovania predminulého pokusu o vojenský prevrat. Gülen, ktorý žije v Spojených štátoch, obvinenia odmieta a tvrdí, že puč zinscenoval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v snahe upevniť si moc v krajine.

Policajt-strelec bol priaznivcom radikálnej formy islamu

Turecké úrady už skôr zadržali v súvislosti s Karlovovou vraždou sedem osôb vrátane troch policajtov. Strelec bol sám policajtom, v čase činu bol ale mimo službu. Agentúra Reuters upozornila, že Altintaşovo správanie v čase vraždy naznačuje, že bol priaznivcom radikálnej formy islamu. Hnutie duchovného Gulena pritom hlása toleranciu a medzináboženský dialóg.

K vydaniu príkazu na zadržanie ôsmich osôb v súvislosti s vraždou ruského veľvyslanca došlo len deň pred začiatkom dvojdňovej návštevy ruského prezidenta v Turecku. Vladimir Putin sa počas nej stretne s Erdoganom a iránskym prezidentom Hasanom Rúháním. Moskva, Ankara a Teherán sú garantmi takzvaného astanského mierového procesu, ktorý sa snaží o zníženie napätia vo vojnou zmietanej Sýrii.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #návšteva #Turecko #Vladimir Putin #zatykač #Fethullah Gülen #Ankara #ruský veľvyslanec