Prezident Sísí sa poďakoval svojim voličom aj jedinému vyzývateľovi

Súčasný egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, ktorý zvíťazil v minulotýždňových voľbách hlavy štátu s vyše 97 percentami získaných hlasov, sa po pondelkovom zverejnení výsledkov poďakoval svojim voličom a sľúbil, že bude pracovať pre všetkých Egypťanov.

02.04.2018 15:49 , aktualizované: 20:43
Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Foto:
Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí počas voľby 26. marca 2018 v Káhire.
debata (2)

„Egypt je dostatočne veľký pre všetkých Egypťanov, pokiaľ naše rozdielne názory nemajú nepriaznivý vplyv na štát,“ vyhlásil v televíznom prejave Sísí, ktorý sa ujme druhého štvorročného funkčného obdobia.

Ako uviedla agentúra AP, Sísí sa poďakoval svojmu jedinému vyzývateľovi, ktorým bol Músá Mustafá Músá, za „vlasteneckú, čestnú a civilizovanú súťaž“.

Músá už skôr zablahoželal Sísímu k víťazstvu a hájil svoje rozhodnutie prihlásiť sa do volieb v januári, teda na poslednú chvíľu, čo sa považovalo za pokus „zachrániť tvár“ Egypta.

„Išlo mi len o Egypt. Tí, ktorí ma kritizovali, mali bočné úmysly voči krajine. Chceli, aby to bolo referendum, ale zmenil som to na slobodné a otvorené voľby,“ povedal Músá.

Ako oznámila egyptská volebná komisia, Sísí dostal 21 835 387 hlasov (97,08 percenta), zatiaľ čo Músá 656 534 (2,92 percenta). Volebná účasť dosiahla 41,05 percenta.

Voľby sa konali v Egypte 26.-28. marca. V zahraničí mohli Egypťania hlasovať 16.-18. marca.

Pri voľbách v roku 2014 bola 47-percentná účasť a Sísí získal 97 percent hlasov.

Málo známy politik Músá Mustafá Músá bol v minulotýždňových voľbách Sísího jediným vyzývateľom. Jeho prihlásenie sa do volieb na poslednú chvíľu sa preto považovalo za pokus „zachrániť tvár“ Egypta.

Podľa agentúry AP všetkých Sísího vážnych rivalov buď zatkli, alebo donútili odstúpiť z volieb. Opozícia vyzvala na bojkot volieb a označila ich za „frašku“.

Deň po skočení volieb niektoré súkromné televízne stanice odhadovali, že Sísí by mohol získať až 95 percent hlasov.

Úrady dúfali, že voľbu Sísího legitimizuje dostatočne veľký počet zo 60 miliónov oprávnených voličov. Volebná komisia ešte niekoľko hodín pred zatvorením hlasovacích miestností vyzývala voličov, aby prišli odovzdať svoj hlas, a hlasovanie predĺžila o jednu hodinu. Niektorí voliči uviedli, že dostali peniaze alebo inú motiváciu, aby vhodili svoj lístok do urny. Volebná komisia pohrozila, že tí, čo neodvolia, dostanú pokutu vo výške 22 eur.

Miestne médiá, v ktorých dominujú provládni komentátori, označovali hlasovanie za povinnosť a jediný spôsob, ako zabrániť cudzincom vniesť do krajiny nestabilitu.

Sísí viedol v roku 2013 vojenský prevrat, ktorý zvrhol prvého egyptského demokraticky zvoleného prezidenta – islamistu Muhammada Mursího.

Sísího podporovatelia tvrdia, že v Egypte obnovil bezpečnosť po nepokojoch, ktoré nasledovali po povstaní z roku 2011. Vtedy prišiel o moc dlhoročný autokratický prezident Husní Mubarak.

Sísího kritici obviňujú jeho vládu, že sa snaží umlčiavať opozíciu a slobodu médií. Podľa agentúry DPA v minulých mesiacoch Sísího popularita utrpela následkom tvrdých ekonomických reforiem, ktoré postihli väčšinu Egypťanov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #víťaz #prezidentské voľby #Abdal Fattáh Sísí