Izrael sa dohodol s OSN o presídlení migrantov, potom dohodu pozastavil

Izrael dosiahol s Organizáciou Spojených národov dohodu, ktorou sa ruší plánované vyhostenie afrických žiadateľov o azyl z jeho územia, pričom veľká časť z týchto migrantov sa presídli do západných krajín. Oznámila to v pondelok kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. O niekoľko hodín však prišla zmena. Netanjahu dohodu pozastavil

02.04.2018 16:01 , aktualizované: 03.04.2018 00:55
debata (25)

Dohoda s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) predpokladá, že polovica ľudí zamieri do tretích bezpečných krajín a polovica sa ich integruje v Izraeli za peniaze OSN. Táto druhá časť dohody ale vyvolala odpor miestnych obyvateľov, v ktorých lokalitách sa migranti v súčasnosti vyskytujú.

Netanjahu na twitteri oznámil, že sa rozhodol podmienky dohody prehodnotiť. Dodal, že načúva kritike a je pripravený sa s odporcami projektu v utorok stretnúť.

Hovorili o „nebývalom pochopení“

Kancelária premiéra pôvodne uviedla, že s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) dospela k „nebývalému pochopeniu“, na základe ktorého vyšle Izrael vyše 16 000 afrických migrantov do západných krajín, ktoré sú ochotné ich prijať.

Kancelária dodala, že zvyšku afrických azylantov – podľa údajov vlády zhruba 26 000 osobám – bude udelený ochranný štatút a na území Izraela budú môcť ostať, uviedla agentúra DPA.

Dosiahnutá dohoda odvracia hrozbu nútenej deportácie migrantov do bližšie nešpecifikovanej africkej destinácie. Dohoda by podľa vyhlásenia kancelárie mala byť implementovaná postupne v troch etapách, ktoré prebehnú v nadchádzajúcich piatich rokoch.

Vyše 40 000 migrantov, najmä z Eritrey a Sudánu, uniklo v uplynulých rokoch pred nebezpečím práve do Izraela. Izrael považuje väčšinu z nich za uchádzačov o zamestnanie, a tvrdí, že nie je povinný ponechať ich na svojom území.

Plán na ich vyhostenie však vyvolal v krajine vlnu rozhorčenia, najmä medzi ľudskoprávnymi či mimovládnymi organizáciami. Jeho kritici tvrdili, že deportácie sú neetické a poškodia imidž Izraela ako útočiska pre židovských migrantov.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #presídlenie #OSN #dohoda #Afrika #migranti